Prijepolje: Tokom 2015. godine devet osoba izgubilo život u saobraćajnim nezgodama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju evidentirali su 182 saobraćajne nezgode u 2015. godini na teritoriji koju pokriva ova uprava, od čega je u 100 pričinjena samo materijalna šteta. Život je izgubilo devet osoba, 23 osobe su teško, a 106 lakše povređene.
Najveći broj nezgoda, 107 ili 58,79 odsto, dogodio se van naselja, dok se 67 saobraćajnih nezgoda dogodilo na putu u naselju. Na magistralnom – regionalnom putu kroz naseljeno mesto dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda.
Analizirajući dane u sedmici, najviše saobraćajnih nezgoda u kojima je neko povređen se dogodilo četvrtkom, i to 16, a jedna osoba je poginula i 20 je povređeno. Uzimajući u obzir statistiku saobraćajnih nesreća u kojima je neko poginuo, najugroženiji dan u 2015. godini je petak, kada je troje ljudi izgubilo život na ovaj način.
Saobraćajne nezgode u kojima su učesnici povređeni najčešće su se događale između tri i četiri popodne, a u tom periodu zabeleženo je 11 nezgoda u kojima je 17 osoba lakše i teže povređeno. Što se tiče evidencije perioda dana kada su učesnici u saobraćaju bili najugroženiji, podaci govore da su to periodi između osam i devet ujutru, kao i šest i sedam popodne. U oba vremenska razmaka po dve osobe su smrtno stradale u saobraćajnim nesrećama.
U vreme vikenda dogodilo se ukupno 20 saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici povređeni.
Najugroženija kategorija bili su putnici u motornim vozilima, kojih je povređeno 69, a posle njih vozači (53 ) i pešaci (16).
Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bile nepropisne radnje vozilom koje su izazvale 100 saobraćajnih nezgoda, nedozvoljena brzina koja je u 2015. godini bila uzrok u 57 saobraćajnih nezgoda i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, koje je uzrokovalo 18 saobraćajnih nezgoda.
Iz saobraćaja je isključeno 787 vozača – 650 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 98 bez položenog vozačkog ispita, u vreme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom 14 vozača, u fazi umora ili bolesti jedan i 24 vozača iz ostalih razloga. U 2015. godini iz saobraćaja su isključena 243 vozila – 176 zbog isteka važenja registracione nalepnice, 56 vozila zbog tehničke neispravnosti i 11 vozila iz ostalih razloga.
Iako je stanje bezbednosti saobraćaja u 2015. godini na teritoriji opštine Prijepolje zadovoljavajuće, cilj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju jeste da se kroz pojačane saobraćajne kontrole i preventivni rad, podigne na još viši nivo.
Povećan broj zahteva za prijem u državaljanstvo Republike Srbije
U 2015. godini na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Prijepolju ukupno je izdato 16.017 novih – biometrijskih ličnih karata i 3.477 biometrijskih putnih isprava
Podneto je 1.675 zahteva za prijavu-odjavu mesta prebivališta.
Primljeno je 137 zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije i 43 zahteva za otpust iz državljanstva Republike Srbije.
PP Media