Prijepolje dobilo studije o grejanju na biomasu

Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović sastao se sa predstavnicima organizacije GIZ, koji su tom prilikom Hašimbegoviću uručili Makroekonomsku studiju neto efekata prelaska na biomasu na lokalnu i regionalnu ekonomiju i zapošljavanje. “Prelazak grejanja na biomasu strateški je cilj opštine Prijepolje, jer naša opština ima veliku količinu priraštaja biomase na godišnjem nivou”, istakao je Hašimbegović prilikom sastanka.
Opština Prijepolje poseduje studiju za grejanje na biomasu koja pokazuje da Prijepolje ima veliku količinu priraštaja biomase na godišnjem nivou, što energetski preračunato predstavlja sedam puta veću količinu od trenutne potrebe ove opštine, pa bi prelazak na ovu vrstu grejanja znatno smanjio troškove za utrošenu toplotnu energiju. Prema studiji o makroekonomskom neto efekatu prelaska na biomasu na lokalnu i regionalnu ekonomiju i zapošljavanje novac koji je odlazio za fosilna goriva ostajao bi u okviru loklanih samouprava, ističu iz GIZ-a.
Takođe, predsedniku Hašimbegoviću uručena je i studija o dizajnu klastera lanca snabdevanja biomasom za toplane u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a predstavljena mu je i mogućnost pravne podrške, vezane za programe iz oblasti biomase.
PP Media