Prijepolje: Problem tekstilnih firmi nedostatak stručnog kadra

Iako je tekstilna industrija u Prijepolju ponovo zaživela, problem proizvođačima pravi nedostatak stručnog kadra. Brojne firme u ovoj sandžačkoj opštini, koje se bave tekstilnom proizvodnjom planiraju da uposle još radnika, međutim, kako ističu na tržištu rada nema dovoljno kadra koji potražuju, a problem stoji u obrazovnom sistemu.
Prijepolje je nekada bio tekstilni grad. Usled stečaja Tekstilnog kombinata i brojnih drugih fabrika veliki broj tekstilnih radnika je ostao bez posla. Sada su mnogi od njih zaposlenje našili u manjim firmama, koje se u poslednje vreme sve više šire. Tekstilnim prijepoljskim proizvođačima, kako ističu nedostaje i mlađi stručni kadar, kojeg je na evidenciji tržišta rada sve manje.
„Trenutno zapošljavam oko 20 radnika, ali trenutno imam potrebe za još radnika, zato što ima posla. Činjenica je da je Prijepolje dobilo jednu novu dimenziju što se tiče tekstilne industrije, pa su zato i naše potrebe za radnom snagom sve veće“, kazao je vlasnik firme „Gradtex“ Mustafa Bašović.
Zbog nedostatka tekstilnog stručnog kadra kompanija Trendtex, koja u Prijepolju uspešno posluje dugi niz godina, gde zapošljava oko 350 radnika, proizvodnju će pokrenuti u Gornjem Milanovcu. Iako je vlasniku želja bila da proizvodnju proširi u gradu na Limu, zbog manjka ovog kadra prinuđeni su da proizvodnju pokrenu u prostorijama starog Rudnika.
„U Prijepolju nismo mogli da pronađemo onoliko radnika koliko nam je bilo potrebno za širenje proizvodnje, pa smo uz saglasnost sa Vladmo Republike Srbije odlučili da proizvodnju pokrenemo u Gornjem Milanovcu“, istakao je vlasnik kompanije „Trendtex“ Šućko Hadžijakupović.
Kako bi opština Prijepolje što pre dobila svoju radnu snagu, i samim tim privrednicima omogućila širenje proizvodnje, u skorijem periodu radiće se na izmeni obrazovnog sistema i uvođenju prakse u stručne škole, ističu iz lokalne samouprave.
PP Media