Prijepolje: Protivgradni kišobran pun rupa

U limskoj dolini gde je poslednjih godina zasađeno oko 500 hektara maline, od 13 protivgradnih stanica ovog leta radi njih osam, pa će protivgradni kišobran biti pun rupa a poljoprivredni proizvođači sa zebnjom gledaće u nebo i posmatrati gradonosne oblake.

-Zahvaljujući naporima lokalne samouprave sa protivgradnih stanica u Кaćevu i Drenovi konačno je skinut katanac i one opet rade, dok strelaca i dalje nema za stanice u Stranjanima, Hisardžiku… Na žalost sela nam se polako gase pa često među meštanima nema zdravih i okretnih koji bi mogli da obavljaju ovaj težak i odgovoran posao – kazao je za “Infoagrar” Nebojša Žunić član Opštinskog veća u Prijepolju zadužen za poljoprivredu. 

U opštini Prijepolje gde su pre dve godine izdvojili dva miliona dinara za kupovinu protivgradnih raketa, ove će strelce stimulisati na drugi način.    

-Svaki od strelaca dobijaće i ove godine mesečno po deset litara nafte od opštine. Кako to često nije dovoljno jer su protvgradne stanice uglavnom udaljene do kuća a do pojedinih se može samo traktorom, planiramo da dotaciju povećamo na 20 litara ukoliko bude sredstva. Ove godine nećemo međutim kupovati rakete, jer imamo uveravanja nadležnih da će ih biti dovoljno –  navodi prijepoljski većnik Žunić.

Od ukupno 83 protivgradne stanice u Sjenici, Novom Pazaru,Tutinu, Raški, Ivanjici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju aktivna je svega 61. Sve manje je meštana koji bi da se prihvate ovog slabo plaćenog posla, pa čak 15 stanica u ovom delu Srbije neće raditi jer nema strelaca.

Infoagrar i PP Media