Od kazni 470 miliona otišlo u javne projekte

Na četvrtom konkursu za raspodelu para koje je tužilaštvo prikupilo preko odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, predloženi projekti od javnog značaja dobiće ukupno 470 miliona dinara. Na ranijim konkursima, od 2016. do 2018. godine ukupno je raspoređeno milijardu i 148 miliona. Pare je, kažu u Ministarstvu pravde, dobilo skoro 300 projekata, čiji je osnovni cilj bio poboljšanje života građana.

Samo prošle godine 25 projekata iz oblasti zdravstva dobilo je više od 200 miliona dinara, a među njima je bilo 13 domova zdravlja, Klinički centar Srbije, GAK “Narodni front”, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica… Pare su potrošene na nabavku saniteta, kola hitne pomoći, vozila sa pratećom medicinskom opremom ili za hemodijalizu i kućnu negu, četiri ultrazvuka, dva aparata za anesteziju, kolor-dopler…

Više od 104 miliona dinara lane je dobilo i sedam centara za socijalni rad, sedam gerontoloških centara, pet domova za stare, centri za ometene u razvoju… Pare od oportuniteta dobilo je i 56 osnovnih i srednjih škola, osam predškolskih ustanova, muzička škola u Subotici… Oni su kupovali računare, projektore, nameštaj i opremu za đačke kabinete, opremali su multimedijalne učionice, krečili…

– Sredstva sa prošlogodišnjeg konkursa dodeljena su i udruženjima koja pružaju podršku deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima (NURDOR, “Čika Boca”), ili se bave inkluzijom dece sa smetnjama u razvoju (“Svitac”). Tu su i savezi slepih u Bajinoj Bašti, Šapcu i Beogradu. Među dobitnicima bile su i biblioteke, kulturni centri, Istorijski arhiv, i tradicionalno “Noć muzike” – kažu u Ministarstvu pravde.

Poslednji konkurs je objavljen 12. aprila, a prijave će biti otvorene 7. maja.

STALNA KONTROLA

Institucija oportuniteta predviđena je za dela za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do pet godina. Novac uplaćen po nalogu tužioca uplaćuje se u Trezor, a Ministarstvo pravde nadzire realizaciju projekata na način kako je to definisano ugovorom. Ako se uoči bilo kakva zloupotreba ili nenamensko trošenje novca, korisnici su u obavezi da pare vrate.

Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *