Prijepolje uskoro dobija novo obeležje

Komisija koja je formirana od strane Skupštine opštine Prijepolje privodi kraju rad na izradi novog grba i zastave, kao i određivanju Dana ove opštine. Jedan od razloga za promenu simbola opštine Prijepolje, jeste što na grbu ne postoje simboli koji prestavljaju bošnjački narod i kulturu.
Komisija za pripremu predloga simbola opštine Prijepolje formirana je odlukom Skupštine opštine Prijepolje, 30. juna prošle godine. Komisija je rešila odlukom da ovaj posao poveri Srskom heraldičkom društvu sa kojim je sklopljen Ugovor o izradi predloga idejnog i likovnog rešenja grba i stega opštine Prijepolje. Četiri idejna rešenja stigla su na adresu opštine od kojih bi jedan predlog trebalo da bude prihvaćen u skorijem perodu i prosleđen Skupštini ove sandžačke opštine.
„Razlog za pristupanje promeni simbola opštine Prijepolje jeste i činjenica da pored većinskog srpskog naroda u ovoj sandžačkoj opštini žive i bošnjaci“, kazao je predsednik Komisije za izradu simbola opštine Prijepolje Izudin Šantić.
Iako pojedine stranke koje se nalaze van lokalnog parlamenta najavljuju proteste izazivanja nemira zbog uklanjanja simbola belog anđela sa grba, prema rečima predsednika komisije Izudina Šantića, komisija još uvek nije pristupila definisanju budućeg grba opštine Prijepolje.
Kada predlog novog grba i zastave bude gotov, pred odbornike lokalnog parlamenta zajedno sa tim predlogom naći će se i predlog datuma za Dan opštine. Komisija je predvidela da Dan opštine Prijepolje bude 28. jul, dan kada se 1343. godine Prijepolje prvi put zvanično pominje.
PP Media