Prijepoljka obolela od morbila

Tridesetosmogodišnja pacijentkinja iz Prijepolja je obolela od morbila i trenutno je na lečenju u užičkoj bolnici, što je prvi potvrđeni slučaj tog oboljenja u Zlatiborskom okrugu.
– Pacijentkinja je na infektivnom odeljenju, dobrog je opšteg zdravstvenog stanja i nema komplikacija- rekla je doktorka Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice.

Dr Aleksndra Andrić, epidemiološkinja u Zavodu za zaštitu javnog zdravlja Užice, navela je za Danas da su, analizom koja je obavljena na Institutu Torlak, potvrđene male boginje kod navedene pacijentkinje, koja je ranije primila jednu dozu vakcine protiv morbila.

– Sumnje na morbile postoje kod ukupno šest osoba, među kojima su tri zdravstvena radnika. U petak smo poslali uzorke u Instut Torlak i, od tri gotove analize, kod pacijentkinje iz Prijepolja je potvrđena, a u dva uzorka je odbačena sumnja, dok će rezultati za preostala tri uzorka biti gotovi u utorak, objasnila je dr Andrić.

Inače, od 22.februara, u svim bolnicma u Zlatiborskom okrugu (Užice, Prijepolje i Priboj) zabranjene su posete pacijentima zbog „nestabilne epidemiološke situacije respiratornih oboljenja, porasta broja oboljenja sličnih gripu, kao i nesigurne epidemiološke situacije u vezi sa morbilama u Srbiji“.
Izvor: Danas