Prijepolje: Četvrt veka od zločina u Štrpcima

Komemoracijom i prijemom za porodice obeležena je 25. godišnjica otmice i likvidacije devetnaest putnika u železničkoj stanici Štrpci, među kojima je i devet žitelja Prijepolja. Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. godine na železničkoj stanici Štrpci, u BIH, iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 19 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Četvrt veka je prošlo od zločina u Štrpcima, međutim za porodice ubijenih rane su još uvek sveže i ne blede međutim i dalje čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

– Menjaju se predsednici i vlade a mi čekamo 25 godina jedno te isto. Nikakvih novih vesti nemamo, da nam bar neko hoce reći gde su kosti naših najmilijih – kroz suze kaže Šefkija Husović, brat ubijenog Rifata.

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović rekao je da je dokazima sa suđenja utvrđeno da je otmica unapred bila planirana i da su predstavnici državnih organa bili upoznati sa postojanjem plana da se na stanici Štrpci izvrši otmica putnika bošnjačke nacionalnosti.

Opština Prijepolje je pre deset godina izgradila spomenik ubijenim sugrađanima i od tada svakog 27 februara organizuje komemoraciju i prijem za porodice ubijenih.

– Svih ovih godina opština je pomagala porodicama u meri koliko je mogla i u skladu sa zakonskim propisima.Nažalost budžetski zakon i zakon o lokalnoj samoupravi je smanjio mogućnosti za pomoć tako da sva socijalna davanja jedino su moguća preko Centra za socijalni rad – kaže predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Na spomen kompleks u Šarampovu pored porodica ubijenih i opštinske delegacije vence je položila i delegacija Bošnjačkog nacionalnog veća i Sandžačke demokratske partije.

Za zločin u Štrpcima samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osudjen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, a do sada su nadjeni ostaci tela samo četiri žrtve. Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac. Među izvedenima iz voza je bio i jedan crnac čija je sudbina nepoznata.
PP Media