Prijepoljske Dveri podržavaju inicijativu za promenu naziva glavne ulice

Prijepolje – Opštinski odbor Srpskog pokreta Dveri Prijepolje daje punu podršku inicijativi Eparhije mileševske da se trg ispred Doma kulture nazove po Svetom Savi, a Valterova ili ulica Sandžačkih brigada preimenuje u ulicu Svetog kralja Vladislava.

Borko Puškić šef Dveri u Prijepolju, foto: GZS

„Naziv škole koja je u centru i nastarija je i najbrojnija dovoljan je pomen Valteru. Zadužbinar i ktitor manastira Mileševa bio je kralj Vladislav, obrisi početka grada Prijepolja upravo su nastali tada za vreme kralja Vladislava i nemamo ništa protiv da se paralelno istorijske činjenice poštuju i uvažavaju autoriteti i neko ko ga afirmiše. Ipak kralj Vladislav je ličnost koja je u ovom gradu više od 800 godina i neko ko je vratio mošti Svetog Save baš ovde u Prijepolje”, rekao je Borško Pušić predsednik OO Srpskog pokreta Dveri u Prijepolju i narodni poslanik.

Iz Dveri u Prijepolju ističu da je istorija podložna reviziji i da je sve ono što je u školama učeno u prethodnih 70 godina produkt političke propagande.

„Mi podržavamo oba pokreta, iako nam je bliži ravnogorski, podržavamo i jedan i drugi jer su Srbi jedini narod u Evorpi koji je imao dva antifašistička pokreta u vreme Drugog svetskog rata, ali mislimo da je neprimereno da jednom narodnom heroju kao produktu ideološke istorije i političke propagande, pripadnu i ime centralne i najveće škole u gradu i centralne gradske ulice, a sa druge strane da kralj koji je osnivač grada nema svoju ulicu”, rekao je Ratko Rakonjac iz OO Srpskog pokreta Dveri u Prijepolju.

Valterova ulica u ovom gradu nešto je po čemu je i samo Prijepolje prepoznatljivo.

GZS i PP Media