Prijepoljski Dom kulture obeležio jubilej – 40 godina postojanja

Prijepolje – Svečanom akademijom, uz bogat kulturno umetnički program i nastup operske primadone Jadranke Jovanović, prijepoljski Dom kulture obeležio je 40 godina postojanja. Tom prilikom uručene su plakete i zahvalnice pojedincima i ustanovama za doprinos u radu ove ustanove.

Prijepoljski Dom kulture obeležio jubilej 40 godina postojanja, foto: PP Media

Akademiji je prethodila foto dokumentarna izložba “Ušće kultura” Milana Cmiljanovića, na kojoj je predstavljena retrospektiva značajnih kulturnih događaja, koji su ostali uklesani u kulturni život varošice na Limu, tokom minule četiri decenije.

Obeležavanje jubileja upotpunila izložba “Ušće kultura”, foto: PP Media

Dom kulture ili Dom revolucije, kako se nekada zvao, decenijama je stecište i mesto okupljanja učenih i obrazovanih Prijepoljaca. U bogatoj istoriji, ovaj kulturni bastion realizovao je više od 14 hiljada raznih programa. Prva žena, na kormilu ove ustanove, Admira Mostarac, čestitajući veliki jubilej izrazila je nadu da je pred Prijepoljcima bolje vreme za kulturu.

– Sudeći prema podršci koju dobijamo od države i lokalne samouprave za tradicionalne manifestacije i nove programe koje realizujemo, kao i za  mnogobrojne projekte rekonstrukcije i modernizacije ovog hrama kulture, verujem da je pred nama bolje vreme za kulturu – kazala je direktorka Admira Mostarac.

Admira Mostarac, prva žena na čelu Doma kulture, foto: PP Media

Lokalna samouprava poklanja veliku pažnju kulturi. Iz opštinskog budžeta se izdvajaju značajna sredstva, procentulno među najvećim u Srbiji. Prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić, istakao je da je Dom kulture ustanova koja pruža velike mogućnosti i mesto koje je bilo oskočna daska mnogim, sada “viđenijim” Prijepoljcima. On je ukazao i na to da “kultura nikada nije bila jeftina” i da za nju uvek treba dosta novca.

Кroz brojne projekte i podršku manifestacijama veliki doprinos radu i realizaciji programa Doma kulture doprinosi i resorno Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

– Dom kulture Prijepolje je institucija koja svojim programima doprinosi kulturnom razvitku ovog grada – rekla je pomoćnica ministra Danijela Vanušić i istakla da raznovrsnim i bogatim aktivnostima koji se sastoji iz programa iz svih oblasti umetnosti, ova institucija decenijama neguje plemeniti duh građana, doprinosi kulturi tolerancije i promoviše jedinstvo kulturnih različitosti.

Pomoćnica ministra Danijela Vanušić i direktorka Doma kulture Admira Mostarac, foto: A.Rovčanin

Obeležavanje jubileja bila je prilika da se zaslužnim radnicima i saradnicima, ustanovama, institucijama i brojnim kolektivima uruče prigodna priznanja. Tim povodom uručeno je 13 plaketa, najviše priznanje Doma kulture, i 43 zahvalnice.

Zahvalnica uručena i PP Mediji

Primadona Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopran Jadranka Jovanović, koja je nastupala na više od sto svetskih operskih scena upotpunila je mini koncertom obeležavanje jubileja prijepoljskog Doma kulture. Takođe, u bogatnom kulturnom programmu nastupio je folklorni ansambl Doma kulture, solisti iz Osnovne muzičke škole u Prijepolju, male balerine iz Baletske škole “Maga Magazinović”.

Primadona Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović, foto: A.Rovčanin

Izgradnja Dom kulture, smeštenog u najlepšem delu Prijepolja, po idejnom rešenju beogradskog arhitekte Drgana Ilića počela je 1976 godine. Tri godine kasnije, neimari  građevinske firme “Rad” okončali su radove. Izgradnja ovog zdanja na ušću stajala je tadašnjih 60 miliona dinara, a čak preko 90 odsto potrebnih sredstava obezbedila je opština Prijepolje putem uvedenog samodoprinosa od dva odsto na lične dohotke građana. Republička zajednica kulture učestvovala je sa 5 miliona i 700 hiljada dinara.

PP Media