ES KOMERC, kompanija koja uliva nadu Prijepolju i okolini

Prijepolje – Od osnivanja su simbol za profesionalnost u poslu, kvalitet, ali i za kompaniju „otvorenih vrata“,kompaniju koja je pratila sva dešavanja u okruženju svojim donatorskim akcijama, i promocijom pozitivnih vrednosti ovog kraja. Trenutno ova kompanija zapošljava preko 300 radnika i može se reći da je jedan od ključnih stubova privrede Prijepolja.

Sveži prirodni sokovi iz Es komerca stižu do potrošača, foto: A.Rovčanin

Trenutno su prisutni u nekoliko delatnosti, i osim lidera u maloprodaji, prepoznati su i kao ozbiljni proizvođači zdrave i organske hrane. Pod robnom markom „VoLim Dobro u ljudima“ široku paletu proizvoda plasiraju kroz svoje maloprodajne objekte, kroz gotovo sve trgovinske lance u Srbiji , kao što su Mercator, Roda, Idea, Univerexport, DIS, DM ali i veliki broj prodavnica zdrave hrane sirom Srbije.

Kroz mrežu prodajnih lanaca proizvodi stižu do potršača, foto: A.Rovčanin

Osim na tržištu Srbije, proizvodi pod robnom markom  „VoLim Dobro u ljudima“ su prisutni i na tržištu okolnih drzava, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i na zahtevnim tržištima Evrope, bliskog istoka i daleke Kine, sve do Australije, prenela nam je brend menadžer ove kompanije, Taida Turkmanović.

Prodajni objekat u Kolovratu, foto: A.Rovčanin

Brend „VoLim“ je višestruko nagrađivan za kvalitet proizvoda i sa pravom možemo reći da je ovaj brend ambasador najlepših ukusa naseg kraja. Osim festivala testenina Testival i nagrade – Najbolji Testival proizvod – organska testenina sa heljdom, na koju su posebno ponosni, Ukus festa na kom su dobili Grand Prix publike za najbolji ukus, nedavno su proglašeni i za ETNO BREND Srbije u grupi prerada voća, povrća i žitarica.

Organska testenina proizvedena u Es komercu, foto: A.Rovčanin

-Najnovije priznanje su dve Zlatne medalje za integralne testenine od heljde i spelte, kao i dve Velike Zlatne medalje za Organske testenine od heljde i spelte, nagrade kojima je potvrđen najviši nivo kvaliteta VoLim testenina na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ove nagrade su nam izuzetno značajne i daju dodatni podstrek za razvoj i unapređenje, a rezultat su posvećenog i dugotrajnog rada – preneo nam je menadžer proizvodnje Sead Rovčanin.

Foto: A.Rovčanin

Ova kompanija u svojim pogonima proizvodi u uslovima koji su u skladu sa najzahtevnijim standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, kao što su IFS, BRC, FSSC, Organic i  Halal standard, što daje posebnu sigurnost u kvalitet i uliva poverenje svima koji uživaju u neodoljivim ukusima proizvoda, od najmlađih do najstarijih konzumenata testenina, džemova, sokova i mnogih drugih proizvoda iz široke proizvodne palete ovog preduzeća.

Najzahtevniji standardi kvaliteta i bezbednosti hrane, foto: A.Rovčanin

U ovoj kompaniji su posebno ponosni na činjenicu da su uspeli u nameri da brend „VoLim Dobro u ljudima“ ponese ukuse voća, povrća i žitarica iz našeg kraja. U saradnji sa gotovo 500 domaćinstava od Brodareva do Zlatibora proizvode se sirovine za potrebe prerade u proizvodnim pogonima ES KOMERC-a. Dugogodišnja saradnja i zadovoljstvo je obostrano i svake godine se dodatno širi na neka nova polja.

U razgovoru sa generalnim direktorom ovog preduzeća, Esadom Jusovićem, saznali smo da ES KOMERC vec na jesen kreće sa proizvodnjom zimnice u većem obimu, i svake naredne godine broj gazdinstava koji će za potrebe ove proizvodnje proizvoditi sirovine biće sve veći.

– Limska dolina Brodareva,  Velike Župe, Ivanja i Zaluga je odlična za povrtarsku proizvodnju, ali i na Kamenoj Gori i u Babinama, kao i u Božeticima i u selima u blizini Kokinog Broda odlično uspevaju mnoge kulture, pa za sirovinsku bazu ne brinemo – ističe Jusović.

ES KOMERC je pre desetak godina prvi put krenuo sa otkupom voća, i kao i u svakom drugom segmentu posla, i u ovom su posao radili sa dugoročnim ciljevima i posao gradili na dugoročnoj održivosti. Poljoprivredni inženjeri, zaštitari i menadžeri ove kompanije su, svako iz svog domena, uticali na razvoj voćarstva u nasem kraju, i bili sigurnost u plasman i naplatu svim kooperantima ovog preduzeca.


– Sa rasadnika ES KOMERC-a su se podizale plantaže najboljih sadnica sa odličnim prinosima koji su godinama bili osnov egzistencije, ili dodatni prihod voćarima Prijepolja i okoline. Uz uzajamno poverenje, i u godinama kada je bilo lakše, i kada je bilo teže, jedni drugima smo pomagali da polako napredujemo i prevazilazimo izazove – naglašava Jusović.

U toku je još jedna sezona otkupa maline i drugog voća, iako je ova sezona donela cene koje su najvecće po kojima se do sada otkupljivala malina, isto tako je donela i brigu proizvođačima i hladnjačarima u budućnost ovog posla. Proizvođači brinu da li će ovako visoke cene biti samo „slovo na papiru“ i kako će do novca dolaziti, dok neki hladnjačari brinu kako ce uspeti da povrate uloženi novac u otkup ove sezone.

Sveža malina od proizvođača svakodnevno stiže do hladnjače Es komerc u Velikoj Župi, foto: A.Rovčanin

– Brige kod menadžmenta ove kompanije nema, čak naprotiv, dobili smo garancije da će ES KOMERC ove i narednih sezona isplatiti odlične cene u otkupu, i neće zaostajati za drugim otkupljivačima. Spremni smo ušli u sezonu, naši kooperanti nemaju razloga za brigu – preneo nam je izvrsni direktor Dzenan Jusović.

Kako kažu, imaju sigurne kupce za robu koju otkupe, a obećavaju i značajno povećanje količina u narednim godinama, sa ciljem da kao i do sada, budu najpoželjniji partneri poljoprivrednicima Prijepolja i okoline. Kvalitet saradnje sa poljoprivrednicima uvećavaju i proširenjem pogodnosti za svoje kooperante.

– Od nedavno na osnovu ugovora o kooperaciji, proizvođači mogu u poljoprivrednoj apoteci na Kolovratu nabaviti tehničke uređaje po odličnim cenama, sa odloženim plaćanjem, a vrlo brzo će kooperantima omogućiti i svakodnevne kupovine u maloprodajama ovog preduzeća – istice Jusović.

Trenutna cena sveže maline u otkupu u Prijepolju je oko 370 dinara za kilogram sorte Vilamet, a u ovoj kompaniji se nadaju da vremenske prilike neće značajno umanjiti prinose proizvođačima i da će dodatno stimulisati poljoprivrednike na zanavljanje starih, kao i podizanje novih zasada maline, obzirom da za jesen pripremaju sadni materijal izuzetnog kvaliteta za sve proizvođače koji budu zainteresovani za sadnice.

ES KOMERC i ove kao i prethodnih godina voće otkupljuje po principu akontne cene, pa će krajnja otkupna cena ovog preduzeća biti usklađena sa tržišnom i formirana do kraja sezone otkupa.

– Najzadovoljniji u ovoj sezoni svakako će biti proizvođači organske maline ES KOMERC-a, obzirom da oni na akontnu cenu dobijaju još 30% doplate za organsku robu, što po trenutnoj ceni znaci više od 450 dinara za kilogram – napominje izvršni direktor Dzenan Jusović.

Svaka sezona ima svoje specifičnosti, pa i ova. Ove godine je u Prijepolju prisutan veći broj otkupljivača nego ranijih godina, prisutna je odrežena vrsta cenovnog nadmetanja za svaki kilogram maline obzirom na trzišni nedostatak ovog voća, pa ove okolnosti zbunjuju i one koji imaju najviše godina iskustva u ovom poslu.

Sigurnost, kompetentnost, posvećenost i kvalitet svakako da prave razliku, a to su i naši utisci nakon posete kompaniji ES KOMERC.

Tekst je nastao u okviru projekta “Poljoprivreda – proizvodnja zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje  u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media