Prijepoljski folkloraši igrom i pesmom na najlepši način predstavili Srbiju na festivalu folklora „Muzika i more” u Draču

Drač/Prijepolje – Zastava Srbije viorila se u utorak veče u srcu Albanije, a zvuci naše muzike, pesma i igra odzvanjali su ulicama primorskog grada Drača. Naime, Folklorni ansambl Doma kulture iz Prijepolja predstavljao je Srbiju na 11. međunarodnom festivalu folklora „Muzika i more”, koji se od 30. avgusta do 3. septembra održava u Draču u Albaniji. Pored domaćina, potom učesnika iz naše zemlje, nastupili su i ansambli iz Bugarske, Poljske i Ukrajine.

Prijepoljski folkloraši na festivalu u Draču, foto: PP Media

Prijepoljski folkloraši predstavili su se igrama iz Šumadije, potom su etno pesmu „Mesečina“ izveli Bojana Đolović i Luka Vidaković, a zatim su članovi folklornog ansambla izveli i „Valjevsku podvalu“, što je oduševilo brojne posetioce festivala.

Direktorka prijepoljskog Doma kulture, Admira Mostarac, navodi da je ponosna nasputom svojih članova i činjenicom što su na najlepši način predstavili svoju zemlju i Prijepolje – pesmom i igrom.

– Kada se sve sabere folklor nije samo igranje, pevanje i sviranje u orkestru. To su i putovanja koja se ne zaboravljaju, prijateljstva koja ostaju za ceo život, velike ljubavi, simpatije i najvažnije od svega – životno iskustvo i najdraže uspomene. Od učenja o našoj tradiciji i povezivanju sa životom naših predaka, do druženja i pripadanja jednoj zajednici u kojoj ne samo da se članovi ostvaruju kao igrači, već i sazrevaju kao osobe – kazala je direktorka Mostarac i dodala da su nakon predstavljanja publici, od organizatora dobili komplimente da su najspremniji ansambl koji je nastupio na festivalu.

– Ovakva putovanja su nagrada koju su članovi ansambla zaslužili za svoj trud i naporan rad a za to smo nesebično zahvalni našim donatorima koji su pomogli da realizujemo odlazak u Albaniju – zaključila je Admira.

Festival „Muzika i more“ organizuje Svetska festivalska organizacija u saradnji sa Kulturnim centrom“Aleksandar Moisiu“ iz Drača.

PP Media