Stariji novovaroški osnovci od sutra opet u „novoj“ školi

Nova Varoš – Nakon pune dve i po godine, kompletno rekonstruisana Osnovna škola “Živko Ljujić“ sutra će, 1.septembra, ponovo otvoriti vrata za učenike od petog do osmog razreda. Radovi na sanaciji „nove“ školske zgrade koštali su oko 500.000.000 dinara, a finansirani su iz državne kase.

Radovi na rekonstrukciji koštali 500 miliona dinara – OŠ „Živko Ljujić“, foto: Varoške novine

Prema preporukama Ministarstva prosvete i smernicama Кriznog štaba za borbu protiv širenja COVID – 19, svih 576 đaka ove škole, kao i pet seoskih osmoljetki, nastavu će pohađati po neposrednom modelu odnosno u školskim klupama, a časovi će trajati 45 minuta.

-Ovaj model primenjivaće se prve sedmice od početka školske godine, a kako će se nastava odvijati kasnije zavisiće od epidemiološke situacije u opštini koji prati Tim za koordinisanje primene preventivnih mera u radu škole, formiranog od strane republičkog Кriznog štaba. Shodno tome, primenjivaće se jedan od tri modela nastave – neposrednim dolaskom u školu, kombinovanjem ili onlajn – kaže za „Varoške novine“ Risto Popović, direktor jedine gradske osnovne škole. On najavljuje da će đaci i njihovi roditelji svakog petka do 12 sati dobijati obaveštenja po kom modelu će se nastava odvijati naredne sedmice.

Inače, u ovoj obrazovnoj ustanovi danas je organizovan i svečani prijem za 80 đaka prvaka, koji su raspoređeni u tri odeljenja. Prvaci kao i učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda u školu će ići u takozvanoj staroj školskoj zgradi, kao pre nego što je započela rekonstrukcija „nove“ škole.

Za razliku od osnovaca, novovaroški srednjoškolci će prema smernicama resornog Ministarstva, školsku 2021/2022. započeti nastavom po kombinovanom modelu, sa odeljenjima podeljenim u dve grupe. Srednja škola u Novoj Varoši je, inače, na spisku od ukupno 15 opština u Srbiji u kojima će srednjoškolci na nastavu u školu ići svaki drugi dan, za razliku od svih ostalih lokalnih samouprava na teritoriji Republike u kojima je, prema procenama nadležnih, stabilnija epidemiološka situacija i veći broj vaksinisanih.

Varoške novine