Prošle godine rođeno 88 beba, umrlo 325 žitelja novovaroške opštine

Nova Varoš – U zlatarskom kraju se već godinama unazad više umire nego što se čuje plač beba. Tako je bilo i lane kada je na svet došlo 88 novorođenčadi (troje manje nego u 2020), a upokojilo se 325 žitelja novovaroške opštine (66 više nego pretprošle godine). Ako se “po jutru dan poznaje”, trend nije ohrabrujući ni u 2022. U prva dva meseca ove godine rođeno je 14 beba, a umrlo šestostruko više – 83. U lokalnoj samoupravi se sa “belom kugom” bore značajnim finansijskim izdvajanjima iz opštinske kase. Sprovode se različite mere i programi na polju lokalne populacione politike, ali su efekti ulaganja još uvek slabo vidljivi.

Foto: A.Rovčanin

Po polnoj strukturi beba rođenih u prošloj godini prednjače devojčice- njih je 47. Na seoskom području rođeno je manje beba – svega 42, a u gradu 51. Najbrojnija su prvorođena deca (36), dok je petorođenih i šestorođenih po jedno. Najviše beba (po 12) na svet je došlo u novembru i decembru.

Opština Nova Varoš već više od jedne decenije unazad iz opštinskog budžeta troši poprilična sredstva za podsticaj rađanja. Godišnji budžet za novčane naknade za novorođenčad i nezaposlene porodilje u proseku premaši cifru od 25 miliona dinara, što je znatno više nego u odnosu na opštine u okruženju i šire. Statistika, međutim, pokazuje da je i to nedovoljan motiv za rađanje odnosno da se zaustave negativni trendovi zbog kojih se Nova Varoš i dalje nalazi u grupi od desetak opština u Srbiji sa najnižom stopom nataliteta.

Prošla godina je sa 88 beba, uz 2015-tu, po broju rođene dece u opštini Nova Varoš najnepovoljnija u poslednjoj deceniji. Situacija je nešto malo bolja bila od 2016.do 2019, ali se ukupna slika rađanja ponovo počela pogoršavati od pretprošle godine. Tako se plač novorođenčadi tokom 2016. začuo u 111 domaćinstava, u naredne dve godine u po 100, tokom 2019.rođeno je 107 beba, a godinu kasnije 91.

Danijela Topalović iz opštinske službe za brigu o porodici i deci ističe da Opština poslednnjih godina ulaže ogromne napore i sredstva kako bi se situacija na polju rađanja beba poboljšala.

-Visina novčanih naknada za podsticaj nataliteta je duplirana u odnosu na period od pre desetak godina. Tako su recimo, u 2019-toj novorođenčad i nezaposlene porodilje iz opštinske kase u ukupnom iznosu dobili više od 26.000.000 dinara, a u na primer, u 2014-toj – 8,9 miliona dinara – kaže Topalović i za “Varoške novine” naglašava :-Novčana naknada za prvorođenu bebu iznosi 100.000 dinara, za drugo dete 200.000, treće 300.000, ćetvrto 400.000, a peto i svako naredno 500.000 dinara.

Nezaposlene porodilje za prvo dete od ove godine mogu da računaju na mesečni novčani podsticaj od 15.000 dinara, drugo 20.000, a treće i svako naredno po 25.000 dinara. Iz opštinske kase se, inače, u proseku za ovu namenu izdvaja više od šest miliona dinara, a za naknade novorođenčadima oko 18.000.000.

U opštinskom rukovodstvu smatraju da pad nataliteta jeste “omča oko vrata” i jedan od gorućih problema, koji , inače, nije samo specifikum naše sredine već gotovo čitave zemlje, ali da se efekti ulaganja ne mogu očekivati tako brzo.

-To je dugoročan proces koji smo mi kao lokalna samouprava pokrenuli među prvima u Srbiji. Svake godine za podsticaj nataliteta izdvajamo od 23. do 26 miliona dinara, a realizujemo i brojne druge projekte kako bismo našoj deci obezbedili što bolje uslove za odrastanje i srećnije detinjstvo – kaže za naš list predsednik opštine Radosav Rade Vasiljević i ističe: -Za lokalnu samoupravu jeste velika briga što se u poslednje dve, tri godine rodilo manje od stotinu beba. Ali, po mom mišljenju to je još jedna od posledica epidemije izazvane koronom.

Prvi čovek opštine ne slaže se, međutim, da dosadašnje mere nisu dale rezultate. –O tome svedoči podatak da se recimo 2010.u svega pedesetak kuća čuo plač novorođenčadi, a u 2016-toj na primer 111 devojčica i dečaka. Ni ovom statistikom nismo zadovoljni jer godišnje puno više ljudi umre nego što se rodi, ali postavljam i sebi i drugima pitanje šta bi se tek desilo da kao opština ne izdvajamo ovako značajna sredstva za podsticaj nataliteta.

U novovaroškoj opoziciji za pad nataliteta u velikoj meri krive vladajuću koaliciju.

-Ozbiljniji programi na polju podsticaja rađanja beba doneti su 2013.godine kada smo mi bili na vlasti. Ali, ne sa strategijom da te mere budu kratkoročna rešenja bez vidljivih efekata – smatra šef odborničke opozicione partije “Opstanak” u lokalnom parlamentu Dimitrije Paunović i za “Varoške novine” tvrdi : -Mere, međutim, nisu problem, već nepoverenje građana u lokalnu vlast, koja im ne pruža čak ni nadu da će u budućnosti živeti bolje. Činjenica da vlast ne radi dobro svoj posao, destimuliše mlade da osnivaju porodice i stvaraju potomstvo.

Varoške novine