U subotu Miholjski susreti prijepoljskih sela

Prijepolje – Na obroncima planine Zlatar, u Kosatici, na mestu zvanom Ljubatna bara, oko 4 kilometra udaljenom od manastira Mileševe, u subotu 9. septembra sa početkom u 12h po treći put održaće se kulturno-sportska manifestacija Miholjski susreti prijepoljskih sela.

Foto: PP Media Prijepolje

Organizatori navode da se radi o jedinstvenoj kulturno-sportskoj manifestaciji na kojoj će biti predstavljeni običaji i originalni proizvodi ovog kraja, a najavljuju i nove sadržaje. Manifestaciji će prethoditi tribina, posvećena proizvođačima prirodnih rakija, koju će održati u petak u Domu kulture eminentni stručnjaci sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ninoslav Nikićević i prof.dr Vele Tešević.

Miholjski susreti sela, manifestacija, na kojoj će biti predstavljeni običaji, kultura i autentični proizvodi ovog kraja, po treći put će se održati u Kosatici, selu nadomak Prijepolja. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva za brigu o selu, opštine Prijepolje i Turističke organizacije Prijepolja. O tehnologiji proizvodnje prirodnih rakija, govoriće u petak na tribini ugledni stručnjaci sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

– U dogovoru sa lokalnom samoupravom odlučili smo se da podržimo tribinu na kojoj će predavanja na temu proizvodnje prirodnih rakija održati prof. dr Ninoslav Nikićević i prof.dr Vele Tešević. Proizvođači će imati priliku da čuju koje su to novine i tehnološki procesi u proizvodnji rakije – kaže direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Goran Lovović, predsednik Saveta MZ Кosatica i Petar Vasiljević, direktor TO Prijepolje, foto: PP Media

On je pozvao sve proizvođače jakih alkoholnih pića iz Prijepolja i okoline, da u petak prisustvuju tribini koja će se održati od 17 časova u maloj sali Doma kulture.

Opština Prijepolje je jedna od lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će ove godine, biti organizovani Miholjski susreti sela, uz podršku Ministarstva za brigu o selu u iznosu od nepunih 500.000 dinara. Manifestacija će biti održana iz tri dela, kaže jedan od organizatora Goran Lovović, predsednik Saveta MZ Кosatica.

– Manifestacija će obuhvatiti kulturno umetnički program, zatim izložbeni i takmičarski program u tradicionalnim disciplinama. U okviru kulturno umetničkog dela nastupiće zdravičar, guslar, dvojnice, etno pevačka grupa Verem, pevač sevdalinki i trubači. Izladaće se med sa područja Zlatara, fotografije života na Zlataru i domaća hrana – kaže Lovović.

Takmičarski deo, pored sportskih disciplina, obuhvatiće izbor za najbolju domaću rakiju od divlje kruške, a biraće se i najbolja pevačka grupa ispodvika.

–  Pokušali smo da obuhvatimo sva čula. Za čulo ukusa imamo dosta izložbenih i takmičarskih disciplina. U sportskom delu biraćemo najboljeg višebojca a to je u skoku u dalj, bacanju kamena s ramena i nadvlačenju klička. Biće držan i odbojkaški turnir za mlađe kategorije a biraćemo i najbolji štand – ističe predsednik Saveta MZ Кosatica Goran Lovović.

PP Media