Zaljubljen u svoj posao, Tošo 39 godina nosi istu uniformu

Nova Varoš – Neretko se dešava da ljudi svojim poslom bivaju prezasićeni, osećaju premor od jednoličnosti i traže promene. Todor Tošo Vujičić ipak nije jedan od njih. U vreme kad u kafićima i restoranima mahom možete videti samo mlađu gardu i to, čast izuzecima, ne tako ljubaznu, nasmejani Tošo ruši sve predrasude jer u istoj uniformi i sa širokim osmehom na licu decenijama dočekuje goste na Zlataru.

Todor Tošo Vujičić 39. godina nosi istu uniformu, foto: Rina

Tačno 39 godina radi u hotelu, a kako kroz šalu kaže – u svet ugostiteljstva ušao je kao mlađi vodnik, a sa tako dugim stažom sada je dostigao čin zvanja novovaroškog generala.

-Sa istim žarom radim ovaj posao kao prvog dana, svako ko bi me pitao da li bi promenio posao da mogu, odgovor je svima uvek isti – ni u snu. Za mene nema veće nagrade, nego kada vas u centru Knez Mihajlove, prepozna gost koji je jednom svratio na Zlatar i dobaci „eno ga Tošo sa Panorame“. Sa mojim poslom pošteno sam zaradio svaki dinar i prehranio čitavu svoju porodicu i unučiće – rekao je Tošo za RINU.

Foto: Rina

Iskusan veteran u svom poslu otkriva da ga zna i čitava bivša Jugoslavija. Tajne svog uspeha nije sebično čuvao, već je i mlađim kolegama uvek bio pri ruci i delio im savete da se lakše snađu i opstanu.

– Ako se bavite ovim poslom morate se držati definicije „gost je svetinja i uvek upravu“. Svaki gost koji ulazi u hotel ili restoran ne razgovara sa direktorima i šefovima, već sa konobarima i ugostiteljima koji će mu na početku dana ljubazno otvoriti vrata. Ukoliko gost bude ispoštovan uvek će se vraćati – objašanjava poznati konobar sa Zlatara.

Kao glavni motiv i večitu inspiraciju da bude bolji ističe samo jednu stvar, a to je ljubav prema poslu. Lako je konobar postati, ali bez greške uslužiti tolike ljude tokom svih tih godina prava je umetnost.

– Jednostavno posao koji radite morate i da volite, kada imate takav osećaj onda i uspeh nije daleko, samo treba biti disciplinovan, obrazovan i naravno druželjubiv – priča Tošo.

Ovaj veteran poručuje kako je prava šteta što se danas malo mladih odlučuje školovati za ovaj živtni poziv. Imajući u vidu potražnju za konobarima u svim delovima Srbije, a naročito na Zlataru gde se turizam ubrzano razvija, posla ima i biće za generacije koje dolaze, samo ako se na to odluče.

Rina i PP Media