Prosvetari najavljuju radikalizaciju štrajka, svakog dana časovi kraći 15 minuta

U mnogim školama širom Srbije časovi će od danas biti skraćeni na 30 minuta. Četiri prosvetna sindikata odlučila su da radikalizuju štrajk jer im nije ispunjen zahtev da svi prosvetari s fakultetskom diplomom budu raspoređeni u devetu platnu grupu. U prethodnom periodu časove su skraćivali jednom nedeljno. Očekuju da se u štrajk uključe zaposleni u oko 1.000 škola.

U škole koje štrajkuju, sindikati računaju i one u kojima samo deo kolektiva časove skraćuje na pola sata. Tvrde kako nisu čekali početak školske godine da bi protest bio vidljiviji i da bi vršili veći pritisak, već se samo vremenski poklopio početak škole s finalnom fazom izrade pravilnika o platnim razredima u javnom sektoru, koji treba da stupi na snagu od Nove godine. Prvobitno, nastavnici su bili raspoređeni u osmu grupu, a u višu, devetu samo oni koji imaju pedagoška zvanja ili rade u otežanim uslovima. Tokom pregovora, sindikati su izdejstvovali da se svi koji imaju razredno starešinstvo prebace u prvi razred devete platne grupe, što garantuje neznatno veću platu, ali bolju mogućnost napredovanja i rasta zarade.

ako je sada u devetoj grupi oko 1.000 nastavnika sa pedagoškim zvanjima ili radnim mestom u otežanim uslovima i još 37.000 razrednih starešina. U trećem razredu osme grupe ostalo je oko 27.000 nastavnika. Zajednički zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije, NSPR „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti je da se svi prosvetni radnici prebace u devetu platnu grupu.

Pregovori prosvetara sa predstavnicima ministarstava prosvete i finansija nastaviće se ove nedelje.

NEPLANIRAN ODMOR

UČENICI u školama koje štrajkuju imaće časove od po pola sata. Preostalih 15 minuta svakog časa u nekim školama deca će imati odmor, dok u drugima kažu da će nastavnici ostati sa đacima u učionici, ali to vreme neće iskoristiti za nastavu, već samo da deca budu pod nadzorom, da im se nešto ne dogodi.
Izvor: Večernje novosti