Protivgradni strelci u Novoj Varoši odbili da potpišu ugovore o radu

Nova Varoš – Protivgradni strelci odbili su da potpišu ugovore pa će usevi i polja u novovaroškom kraju ovog leta verovatno ostati bez zaštite. Oni traže od države da im poveća naknadu za danonoćno dežurstvo koja iznosi 4.000 dinara mesečno i nije se menjala godinama, inače ni jedna protivgradna stanica neće početi sa radom.

Ilustracija, foto: A.Rovčanin

Sezona protivgradne odbrane startuje 15. aprila i traje do 15. oktobra. Od 14 protivgradnih stanica u ovoj opštini, prošlog leta bilo je aktivno 11. Stanice u Radoinji i Rutošima poslednjih nekoliko godina nemaju strelce, dok stanica u Draglici ne radi već duže vreme zbog nerešenih imovinskih odnosa. U Udruženju „Brijač“ koje okuplja protivgradne strelce, zameraju nadležnom Republičkom hidrometeorološkom zvodu na maćehinskom onosu.

-I pored više obećanja nadležnih nadnada nije povećana ni za dinar, pa je i dalje ista kao i pre 15 godina kada sam počinjao. Svi se mi bavimo poljoprivredom i svesni smo značaja protivgradne odbrane, i radije će mo da radimo potpuno džabe nego da više pristajemo na poniženja. Mada je posao koji obavljamo odgovoran, mesečna naknada nam je niža od obične dnevnice. Iz svog džepa čak plaćamo i gorivo za izlazak na teren , što nije mala stavka jer su mnogimi strelcima stanice udaljene i po više kilometara od kuće. Nisu obnovljeni ni ugovori o zakupu zemljišta na kom su lansirne rampe, a gomila je i drugih problema – kaže za „Varoške novine“ Saša Dulanović iz Draževića.

Protivgradnom odbranom u Novoj Varoši kao i još šest drugih opština komanduje se iz Radarskog centra u Sjenici. Na osnovu poslednje optimizacije, ukupan broj lansirnih stanica u ovom delu Srbije sa 83 smanjen je na 62. Lane ih je međutim radilo svega 55, a iz godine u godinu ih je sve manje jer u gotovo pustim selima nije moguće naći nišandžije.

Mada im to nije zakonska obaveza, u opštini Nova Varoš kažu da će nastaviti da pomažu svoje strelce. Oni su prošle godine iz lokalnog budžeta dobili po 15.000 dinara za sezonu. Uz naknadu koju dobiju od države to je ukupno 39.000 dinara za šest meseci, odnosno, kako u Udruženju „Brijač“ kažu, pola paklice najjeftinijih cigareta na dan.

-Naš predlog je da mesečna naknada bude 32.000 dinara po protivgradnoj stanici, odnosno 16.000 dinara po strelcu. Nama je sve jedno ko će i u kom odnosu obezbediti taj novac, ali to je minimalan iznos na koji pristajemo. U lokalnoj samoupravi su obećali da će nam u skladu sa svojim mogućnostima povećati dotaciju. Pomagali su nam da popravimo prilazne puteve i uredimo protivgradne stanice i uvek smo imali korektnu saradnju. Problem je međutim u komunikaciji sa nadležnim državnim službama koje uporno igrnorišu naše zahteve – kaže Mihajlo Vitorović iz Bele Reke, predsednik Udruženja „Brijač“.

Izvor: Varoške novine i PP Media