Psi lutalice prepolovili stado kod Nove Varoši

Nova Varoš – Psi lutalice prepolovili su stado Gorana Dulanovića u Draževićima kod Nove Varoši. Zaklali su 26 grla, ovaca i jagnjadi, dok je više grla ranjeno i teško da će preživeti. Deo stada pobegao je pred čoporom u okolne šume i ne zna im se sudbina.

Šteta kakva se ne pamti u novovaroškom kraju, foto: Ž. Dulanović

Na stado sa više od 80 grla u zaseoku Mokreč čopor je udario u jutarnjim časovima. Ovce su se nalazile u u ogradi iznad porodične kuće, zaklonjene od pogleda, pa niko od komšija ništa nije primetio.  

-Kada sam se oko 11 časova vratio iz Nove Varoši, imao sam šta da vidim. Svuda po dvorištu ležala su lešine ovaca i jagnjadi, dok su paščad ispred štale jela utrobu zaklane ovce. Bilo ih je sedmoro u čoporu, pobegli su prema šumi u pravcu kamenoloma kod tunela na magistrali – kaže Dulanović.

On je, kaže, otišao u grad oko 7.30 časova kako bi kupio izolatore za električnu čobanicu kojom je planirao da taj dan ogradi obližnji pašnjak. Kod kuće nikog drugog nije bilo, što je čopor iskoristio.

– Najviše zaklanih brava pronašao sam u samoj štali, u koju su ovce verovatno pokušale da se sklone ali ih je čopor stigao. Šteta je velika, jer je zaklano 19 jagnjadi i sedam ovaca, pet grla je ranjeno i teško da će preživeti, dok četiri ovce i sedmoro jagnjadi nigde nema. Uz pomoć komšija sam u okolnim šumama pronašao desetak živih jagnjadi i vratio ih u stado, ali strahujem za ostala – tužno priča Dulanović.

Događalo se i ranije da psi lutalice udare na stada u Draževićima i okolnim selima, ali se ne pamti da su nekada pričinile ovoliku štetu. Meštani su u strahu, i traže zaštitu od nadležnih.

-U Boranijašima su nedavno zaklali jednu ovcu, a postoji i snimak video-nadzora na kome se vidi kako pas lutalica iznosi u čeljustima jare iz štale. Čopor je udario i na stado u Dukama, ali su meštani na vreme reagovali i sprečili štetu. Sumnjamo da se čopor krije u stenama iznad kamenoloma – kaže Dulanović.

Draževići, selo vrednih i preduzimljivih meštana, nalazi su nadomak Nove Varoši, uz magistralu ka moru.

– Viđali smo kako iz automobila sa registarskim oznakama okolnih gradova izvode i ostavljaju pse na proširenjima pored magistrale. Verovatno im predstavljaju smetnju u stanu ili dvorištu kada porastu, pa žele da ih se reše na ovaj način. Napušteni psi, lutaju posle selom i prave štetu. Proteklih godina bilo je više slučajeva napada na stada, ali se ne pamti da su pričinili ovoliku štetu jednom domaćinstvu kao sada u Dulanovićima – kažu meštani.

Varoške novine i PP Media