Psihologija u sportu ključ za bolji rezultat

U Novoj Varoši održana je radionica namenjena mladim sportistima i sportskim radnicima na kojoj se govorilo o prisutnosti psihologije u sportu i njenom uključivanju. Prema rečima predavača cilj radionice jeste približavanje opšte psihologije sporta trenerima i igračima, kao i upoznavanje mentalne pripreme sportista sa onim što ih čeka na terenu.
Predavanje, koje je održano u organizaciji Sportskog saveza Nove Varoši sastojalo se iz dve radionice, za trenere i za igrače. Kroz prvu radionicu, učesnici su od predavača, bivšeg reprezentativca Srbije u odbojci Andrije Gerića i košarkaša Bogdana Filipovića mogli da nauče kako da unaprede svoj rad, kako da efikasno komuniciraju sa svakim igračem, na koji način mogu da ih motivišu i kakve trenere igrači najviše žele.
„Danas sam tu da trenerima i igračima približim psihologiju sporta, koji je njen značaj i šta može da uradi kod mentalne pripreme sportista“, kazao je bivši reprezentativac Srbije u odbojci i psiholog Andrija Gerić.
Psiholog i košarkaš Bogdan Filipović, koji je bio i predavač na pomenutoj radionici je rekao da psihologija itekako ima svoje mesto u sportu, samo je bitno odrediti njen karakter i obim učešća.
Uvođenje psihologije u sport je od velikog zanačaja za stvaranje boljih rezultata, ističu iz novovaroških klubova.
„Ovaj tip predavanja je od velikog značaja za naš klub, kako sa igrače, tako i za trenere, koji su izuzetno mladi. Naši igrači će sigurno bolje napredovati i imati bolje rezultate posle ovakvih predavanja“, kazao je kapiten KK „Zlatar“ iz Nove Varoši Vuk Dilparić.
Mentalna priprema je važna komponenta svakog sportskog rezultata. U svetu su sportski psiholozi sastavni deo svakog ozbiljnog stručnog štaba ili tima trenera. Male razlike u načinu razmišljanja dovode do pobede ili poraza, rečeno je na radionici namenjenoj novovaroškim sportistima i njihovim trenerima.
PP Media