Put nade za žitelje Strmca i Sjeverina

Priboj/Rudo – Shodno Odluci o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, zbog pandemije korona virusa, i zabrane prelaska preko graničnih prelaza na Uvcu, žitelji dve pribojske mesne zajednice, Strmac i Sjeverin,koje se graniče sa teritorijom opštine Rudo u Bosni i Hercegovini, našli su se ovih dana u samoizolaciji, jer nemaju mogućnosti za drugu putnu komunikaciju osim preko teritorije susedne države i graničnih prelaza na Uvcu,a prema najnovijim merama države granice su od petka hermetički zatvorene.

Put nade za meštane Sjeverina i Strmca, foto: www.ppmedia.rs

Da bi pomogla svojim građanima opština Priboj je shodno svojim mogućnostima već krenula sa radovima na proširenju i osposobljavanju jedinog alternativnog putnog pravca Sjeverinaca i Strmčana, sa centrom svoje opštine. U pitanju je put Sjeverin – Batkovići, preko Živinica i Rastova i dalje do Valovlja, i veze sa opštinskim putem Sastavci – Кrajčinovići. U pitanju je makadamska saobraćajnica od nepunih 10 kilometara, koja će biti dovedena u pristojno stanje kako bi se moglo obavljati saobraćaj sa putničkim automobilima, ali i dopremati životne namirnice kombi prevozom ili kamionima.

Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića koji je danas obišao radove na ovom putnom pravcu, Opština Priboj tražiće pomoć i od Republike Srbije kako bi se problem saobraćajne komunikacije žitelja ovog dela pribojske opštine trajno rešio, odnosno da se započne procedura asfaltiranja jedinog alternativnog puta od Sjeverina preko Batkovića i Valovlja do Sastavaka, a time preko Кasidola i Crnuga sve do Priboja.

Кako bi im olakšali život i trenutne probleme žitelja MZ Strmac i Sjeverin izazvane merama zaštite od Кorona virusa, lokalna samouprava je već preduzela konkrente korake da se tokom naredne sedmice u funkciju stavi zdrvastvena ambulanta u centru Sjeverina, koju je opština Priboj opremila krajem prošle godine.

Već je poručena medicinska oprema i nameštaj, a obezbeđen je i stručni kadar, lekar i medicinska sestra, upravo sa ovog područja, koji će ovde raditi svakodnevno, bar dok traje vanredno stanje.

PP Media