Rabadžiji bujica odnela bika

Nova Varoš – Reka Lim je počela polako da se povlači u svoje korito, ali u opšini Nova Varoš problemi još uvek traju. Bela Reka koja protiče kroz istoimeno selo proteklih dana odnela je bika teškog čak 800 kilograma.

Foto: B.Ilić

Domaćinu Dobrivoju Dolu Dželebdžiću iz planinskog sela Bela Reka, udaljenom 30-ak kilometara od Nove Varoši, poplave proteklih dana donele su sa sabom veliku nedaću.

Naime, njemu je talas nabujale belorečke reke zakačio, oborio i odneo niz vodu bika starog čak tri godine, a teškog 800 kilograma. Čitavu situciju ispred porodične kuće gledao je njegov otac, ali je bio nemoćan da spreči tragediju jer se to sve izdešavalo za svega par sekundi.

Bika je voda odnela pre tri dana, a o njemu nema ni traga ni glasa.

– Živim u selu, bavim stočarstvom, od krava i bikova živim. Svaki nedostatak bilo kog grla mi teško pada, ali sa sobom donosi veliku štetu. Na njegovu težinu mogao bih da zaradim preko 2.000 evra, a ovako je sve što sam uložio u njega odnela voda-priča Dobrivoje i dodaje:

-Prilikom udara talasa, sapleo se za izvaljeno stablo kraj reke i to ga je sprečilo da se izbori sa jačinom vode, dok je njegov parnjak ostao živ.

Domaćin sumnja da će ikada pronaći leš njegovog bika, jer su nepristupačni tereni kuda protiče reka u planinskim gudurama. Bela Reka se svojim tokom spaja sa Ljubiškom i Višočkom rekom i ulivaju se u Veliki Rzav koji protiče kroz Arilje.

Dobrivoje je u ovom planinskom selu radio sa volovima, a sada je nemoćan zbog gubitka jednog. Živi u nadi da će neko čuti za njegovu nedaću i pomoći mu da nadoknadi štetu. U štali pored volova gaji krave, ovce, svinje, što mu je neophodno za opstanak u ovoj surovoj vrleti.

B.Ilić Informer