Rade iz Kamene Gore ne spava noćima, plafon se ruši, a on nemoćan da bilo šta uradi

Prijepolje – Rade Cmiljanović (55) iz prijepoljskog sela Кamena Gora ovdih dana sa zebnjom gleda gleda u nebo, jer će se sa prvim zimskim danima nastaviti i njegove dugogodišnje muke.

Rade Cmiljanović od straha da mu se krov i plafon ne uruše, ne spava noćima, foto: GZS

Ovaj gorštak živi sam u kući koja je stara i oronula, a plafon svakog trenutka preti da mu se obruši na glavu, pa kako kaže, od straha ne spava noćima.

Rade je narušenog zdravlja, posle operacije uha u Beogradu nosi slušni aparat, a od posledica bolesti koju je preležao u detinjstvu, ruke su mu značajno onesposobljene, pa kako kaže, sa godinama sve teže funkcioniše.

„Dok sam bio mlađi, nekako sam se i borio, radio sam do 2002. godine u pogonu Tekstilnog kombinata ovde u Кamenoj Gori, borio sam se i da obdržim domaćinstvo, starao se o nepokretnoj majci, ali sada je sve teže. Šta god da uzmem u ruke da uradim, samo ispada”, priča Rade.

Gorštak Rade Cmiljanović: Godine i bolest stižu a ja sam nemoćan da bilo šta uradim, foto: GZS

Do njegove kuće stiže se zemljnim putem dužine oko 800 metara, koji se odvaja od glavnog i tuda je najbezbednije preći peške, ali kad padne sneg i to je nemoguće.

“Snega se plašim najviše, ne može se lako prići kući, a kad neveje ja samo gledam u krov i plafon i čekam kad će da se sruši. Кrovna konstrukcija je propala skroz, rogovi, podrožnjaače su truli, a crepovi oštećeni, živ nisam kad dune jači vetar, a o snegu da vam i ne pričam”, jada se Rade.

Morao je kaže da u sobu postavi grede koje podupiru plafon da bi koliko – toliko smanjio opasnost od propadanja, ali zbog prokišnjavanja stalno opada malter, pa ga često grudva otpala sa plafona i probudi, posle toga, veli Rade, nema spavanja.

Ovj Кamenogorac skoro u potpunosti zavisi od drugih, a prvi komšija mu je na kilometar udaljenosti.

„Ne mogu da grešim dušu, pomažu me komšije, doteraju stočnu hranu, kupe mi lekove i nešto od hrane”, kaže Rade koji nema nikakva primanja, sva imovina mu je jedna krava i stari voćnjak.

Predsednik MZ Кamena Gora Živko Кijanović kaže da je Rade zaista u teškoj situaciji i da bi mu pomoć dobrodošla.

„Najpreče je da mu se popravi krov i plafon, mi bismo se ovde organizovali da mu to uradimo, samo kad bi neko human mogao da donira građevinski materijal i crep”, kaže Кijanović, koji za ovog čoveka ima samo reči hvale.

GZS i PP Media