Rađa se više beba u Novoj Varoši

Pored stimulativnih mera iz opštinskog budžeta za porast nataliteta, u novovaroškom kraju se i dalje više umire nego što se čuje plač beba. Ohrabruje, međutim, podatak da su u prvih sedam meseci 2018. rođeni 61 devojčica i dečak, što je za oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine. Zbog toga u lokalnoj samoupravi razmišljaju o novim programima i povećanju budžeta za podsticaj rađanja, iako je sadašnji iznos od 20.000.000 dinara na godišnjem nivou, među najvećima u Srbiji.

Zbog visokog novčanog iznosa i realizacije brojnih projekata u ovoj oblasti, Opština Nova Varoš je tokom prošle godine u više navrata dobijala nagrade udruženja koja se bave borbom protiv „bele kuge“, ali i državnih institucija. Sa značajnim finansijskim izdvajanjima nastavljeno je u 2018. Samo u prvih pet meseci ove godine isplaćeno je oko 11,6 miliona dinara za novčane naknade novorođenčadima i skoro 1,5 miliona dinara za pomoć nezaposlenim porodiljama. Ako se ovakva pozitivna tendencija rađanja nastavi, očigledno da planirani budžetski iznos za ove podsticajne mere neće biti dovoljan.

U lokalnoj samoupravi su svesni činjenice da ovogodišnja nešto bolja statistika u broju rođene dece nije, ipak, dugoročan pokazatelj da rode u zlatarskom kraju češće nose katance. Ali, ističu i da njihova interna analitika pokazuje da su visoka budžetska davanja i ostale projektne aktivnosti uticali na ublažavanje problema u ovom segmentu.

– Značajnije efekte podsticajnih mera očekujemo tek u narednom periodu. To je dugoročan proces koji smo kao lokalna samouprava započeli među prvima u Srbiji. Pozitivnih pomaka, ipak, ima. O tome bi mogao da posvedoči podatak da se tokom 2010. u svega pedesetak kuća na teritoriji opštine čuo plač beba, dok je, recimo, pre dve godine rođeno 111 devojčica i dečaka. Statistika govori i da će do kraja 2018. na svet doći bar oko 110 mališana, što bi bio blagi napredak. Ali i signal da se iz opštinske kase mora trošiti domaćinski kako bi što veći deo „kolača“ ostao za ulaganje u potomstvo – smatra predsednik opštine Rade Vasiljević. On dodaje i da je, osim o porodiljama i novorođenčadima, neophodna i briga o porodici i zdravlju pripadnica nežnijeg pola. Zato će, kako je u izjavi za Varoške novine obećao prvi čovek grada na padinama Zlatara, u budžetu za 2019. osim uobičajenih mera na polju nataliteta, biti opredeljeno i oko 2.000.000 dinara za kupovinu nove opreme za potrebe ovdašnje Službe za zaštitu žena.

Ova mera, kao i finansiranje pokušaja vantelesne oplodnje, otvaranje savetovališta za očuvanje zdravlja maloletnika i psihološku podršku bračnim parovima bili su, inače, deo projekta koji je opština kandidovala na ovogodišnjem konkursu republičke Kancelarije za populacionu politiku, ali on, na žalost, nije dobio „zeleno svetlo“ za finansiranje.

Predsednik Skupštine opštine Nova Varoš Nikola Jelić podržava ideju da se sredstvima iz opštinskog budžeta pomogne modernizacija službe ginekologije pri ovdašnjem Domu zdravlja, ukazujući na veliki značaj preventive i očuvanja reproduktivnog i opšteg zdravlja žena, koje, prema njegovom mišljenju i dalje nemaju zadovoljavajući tretman i položaj u društvu. Prvi čovek lokalnog parlamenta predlaže i dodatne mere i programe kako bismo se kao opština pomerili sa liste od pet lokalnih samouprava u Srbiji sa najnižom stopom nataliteta.

– Pred koalicionim partnerima pokrenuću inicijativu da se već za narednu godinu pronađe model pomoći nezaposlenim supružnicima sa troje i više dece time što bi opština za jedno od njih obezbedila posao i zaradu u skladu sa stručnom spremom odnosno kvalifikacijama. Paralelno bi trebalo intenzivirati napore da se merama, poput stručne prakse ili prve šanse , bar malo ublaži gorući problem, a to je povratak mladih i školovanih. Oni, u želji da se profesionalno usavršavaju i napreduju u karijeri i ne pomišljaju da se vrate u zavičaj koji im ne pruža dovoljno šansi za zaposlenje i pristojan život. Otvaranje „kapije“ na Branoševcu za kadrove i zatvaranje za odlazak njihovih porodica važni su baš kao i borba protiv „bele kuge“- kaže za naš list predsednik Jelić, otac petoro dece.

Prvi čovek lokalnog parlamenta naglašava i da bi za ove i mere podsticaja rađanja trebalo da bude opredeljen veći „komad“ opštinskog „kolača“ jer je stanje nezadovoljavajuće, ali su pomaci, ipak, vidljivi. Jelić podseća da je pre 2012. visina novčanih naknada za novorođenčad u iznosu od 10.000 dinara bila gotovo simbolična, a na granici mizernog i pomoć za nezaposlene porodilje.

– Da uz podršku tadašnje koalicije i predsednika Dimitrija Paunovića i sadašnje , aktuelne vlasti nismo preduzeli ozbiljnije mere i sukcesivno značajno povećali visinu naknade, koja se danas kreće od 100.000 dinara za prvorođeno do pola miliona dinara za peto i svako naredno dete, dotakli bismo dno u pogledu pada nataliteta. U kratkom vremenskom periodu spali bismo na jedno-dva odeljenja prvaka, a pitanje je da li bismo uopšte imali đaka stasalih za polazak u srednju školu – prognozira predsednik SO.

Dečaka dva puta više

U nadležnoj Opštinskoj službi za brigu o porodici i deci , brižljivo vode svaku vrstu evidencije vezanu za natalitet. Prema poslednjim, koje sistematizuje i analizira Danijela Topalović, od januara do 30. jula ove godine rođena je 61 beba, od kojih je njih 19 sa seoskog područja. Najviše je drugorođenih mališana – 26, slede prvorođena -20, 10 je trećerođenih, troje četvororođenih, a po jedno peto i deseto dete. Zanimljivo je da, za razliku od nekog ranijeg perioda, u ukupnom „skoru“ ove godine po brojnosti zasada bitku gube devojčice – svega ih je dvadesetak, dok je dečaka dva puta više.
Izvor: Danas, Rozita Popović