Milion dinara za opštinski nameštaj, a nula dinara za đake prvake

U našu redakciju stiglo je saopštenje Srpskog pokreta Dveri iz Prijepolja koje prenosimo u celosti:

Opštinska organizacija Srpskog pokreta Dveri iz Prijepolja predlaže opštinskim vlastima da hitno izdvoje novčana sredstva za sve đake prvake u našoj opštini.

Poznato je da je najveća briga roditelja pred početak nove školske godine, kako će pripremiti decu za školu. Pored nove odeće i obuće deci se moraju obezbediti knjige i školski pribor. Roditelji su na mukama jer su finansijske obaveze sve veće a primanja sve manja ili ih uopšte nema.

Za spremanje jednog đaka za školu potrebno je izdvojiti jednu prosečnu mesečnu zaradu a to je za mnoge roditelje „nemoguća misija“. Sve je manje roditelja koji bez konkretne pomoći državnih organa, svojoj deci mogu obezbediti normalno osnovno obrazovanje.

Nije sramota priznati da su skoro svi građani Prijepolja u teškoj finansijskoj situaciji i da bi skoro svim učenicima dobro došla neka vrsta pomoći ali ako je nemoguće pomoći svima moguće je bar prvacima. Da je moguće, najbolji primer je susedna opština Priboj iz čijeg je budžeta đacima prvacima, dodeljeno po 5.000 dinara i to ne prvi put. Ako može Priboj može i Prijepolje. Ako može za kancelarijski nameštaj da se izdvoji milion dinara onda može i mora i za đake prvake.

Ako se za oko 300 prijepoljskih prvaka izdvoji po 5000 dinara to je za našu opštinu beznačajna cifra jer je skoro ista suma potrošena za nameštaj. Ako u opštinskoj kasi ima novca za novozaposlene pomoćnike i zamenike onda mora da ima i za đake.

Dveri predlažu da se prekine sa lošom praksom rasipničkog i neracionalnog trošenja novca, kao što je bilo u slučaju nabavke nameštaja nepoštovanjem uslova tendera i da se novac iz opštinskog budžeta što više usmeri na našu decu tj. na našu budućnost.

Ukoliko bi predlog Dveri bio usvojen, to bi bila simbolična podrška roditeljima, imajući u vidu da od septembra dodatni izdaci očekuju roditelje za zimsku garderobu, zimnicu, ogrev, grejanje ali bi možda skrenula pažnju svim dobronamernim i humanim ljudima koji bi mogli da slede ovaj primer.

Pošto se vlast u Prijepolju hvali kako joj je Vlada dodelila pakete za sirotinju a ona sama kupuje skupocen nameštaj ovaj predlog je prilika da vlast pokaže kako i sama može da učini neko dobro delo. Hitnom sednicom Opštinsko veće može da reši ovaj problem do 5. septembra i obraduje i decu i roditelje.

Dveri se zalažu i da deci samohranih roditelja, deci sa posebnim potrebama, deci ratnih veterana, invalida rata, kao i hendikepiranoj deci, Opštinsko veće obezbedi besplatne udžbenike tokom celog školovanja, kaže se u saopštenju Dveri.
PP Media