Roming znatno jeftiniji

Drugi digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana tokom dva dana, u Beogradu, okupiće 3.000 učesnika iz 30 država. Skup će otvoriti premijerka Ana Brnabić, Marija Gabrijel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo i Hulin Džao, generalni sekretar Međunarodne telekominikacione unije.

Ranije je najavljeno da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, kojim bi cene poziva od 1. jula bile smanjene za 25 odsto.

Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, najavio je da građani Srbije mogu da očekuju da će uskoro putem svog mobilnog telefona moći da koriste sve usluge e-uprave.

– To će biti slično kao u elektronskom bankarstvu – rekao je on. – Očekujem i skoro potpisivanje sporazuma o priznavanju elektronske identifikacije građana i privrede u zemljama regiona.

Nenad Paunović, šef tima za IT i preduzetništvo pri kabinetu predsednice vlade Ane Brnabić, istakao je da IT već danas beleži najveći izvoz od svih privrednih grana u Srbiji:

– U narednom periodu treba raditi na unaređenju pravnog okvira u smislu podržavanja novih tehnologija i u biznisu.

Najbolje IT kompanije u regionu imaće priliku da se u okviru samita predstave političkim i poslovnim liderima regiona i sveta, a planirano je da 200 govornika predstavi najnovije trendove u IT-u.

RASTE IZVOZ IT USLUGA

MEĐUNARODNI dan u okviru Digitalne nedelje Srbije otvorio je u sredu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

– Srbija se ubrzano menja. Izvoz IT usluga već za tri godine mogao bi da se udvostruči i premaši dve milijarde evra – rekao je Popović. – Obim ovih usluga u Srbiji u prošloj godini dostigao je novi rekord, 1,1 milijardu evra, i po deviznom prilivu je nadmašio najveće srpske izvoznike – italijanski „Fijat“ i Železaru Smederevo.

Novosti