Saborovanje pravoslavne omladine na Zlataru

U navečerje molitvenog sećanja na Prepodobnog Metodija Patarskog i Prepodobnog Nauma Ohridskog, 2. jula 2018. godine, u manastiru Svetih iscelitelja Kozme i Damjana na Zlataru sabrali su se mladi pravoslavci iz Rusije, Gruzije, Ukrajine, Kazahstana, Rumunije, Amerike i Srbije koji će u ovoj svetinji saborovati do 9. jula. Ovo je jedan od onih događaja koji nas uvode u proslavu osam vekova manastira Mileševe koja će svoju punoću imati 2020. godine.

Pravoslavnu omladinu, koju predvode sveštenik Dejvid Morison iz Montane (Američka Pravoslavna Crkva), g. Tejlor i gđa Seli Hosteter, koordinatori projekta, i g. Tomislav Dacković, predsednik Udruženja Sveti Jovan Šangajski iz Zemuna, dočekali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije sa svojim saradnicima i predsednik Opštine Nova Varoš g. Radosav Vasiljević.

Nakon molitve blagodarenja za blagosloven dolazak, Preosvećeni Episkop goste je pozdravio u manastirskoj crkvi brvnari na srpskom i engleskom jeziku: -Ja izražavam radost u ime svih žitelja ovog prostora, što ste ušli u njegov život, osobito vernih Eparhije mileševske. Ući u život i istoriju ovog prostora znači pre svega videti ove svetinje koje su podigli oni koji su mnogo vekova ranije živeli ovde. Većina ovih svetinja su podignute pre nego što se znalo da postoji kontinent koji se zove Amerika. Glavna svetinja na ovom prostoru je manastir Mileševa koja ove i naredne dve godine slavi osamstoti jubilej svoga postojanja, života i trajanja kroz vreme.

Dobrodošlicu gostima poželeo je i g. Vasiljević, rekavši da je posebno srećan što kao predsednik opštine može na najlepšoj turističkoj destinaciji na teritoriji Nove Varoši pozdraviti mlade pravoslavne ljude iz više evropskih i svetskih zemalja, izražavajući nadu da će u svoje zemlje poneti mnogo lepih uspomena sa Zlatara.

Tokom svog boravka, mladi pravoslavci će učestvovati u bogosluženjima, razgovarati na duhovne teme na engleskom jeziku, učiti psalme prve katizme na svojim jezicima i imati neophodna poslušanja u kuhinji i manastirskom imanju. Poslednjeg dana saborovanja, oni će posetiti tri najznačajnije svetinje Eparhije: Mileševu, Svetotrojičku obitelj kod Pljevalja i manastir Svetog Nikole u Banji Pribojskoj.
Izvor: Eparhija mileševska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *