Sajla za prikupljanje otpada u Potpećkom jezeru od zagađenja će braniti i Beograd

Priboj – Nedaleko od brane na Potpećkom jezeru biće postavljena sajla duga 300 metara, koja će sakupljati smeće koje pluta Limom, ruži izgled Ribarskog naselja i ugrožava rad hidrocentrale. Projekat vredan 130 000 evra, partnerski finansiraju Evropska unija i opština Priboj i realizovaće se u dve faze.

Potpećko jezero prekriveno smećem, foto: A.Rovčanin

Uporedo sa ovim projektom gradi se i pristupni put u dužini od 150 metara, kako bi moglo da se do samog jezera i barijere priđe kamionom. Sledi postavljanje uporišne tačke za koju će se vezati sajla, koja prelazi na drugu stranu jezera. Sajla je duga 300 metara i biće postavljena pod uglom, tako da će samim tokom smeće biti privučeno obali, sa koje će se preuzimati i sklanjati.

“Očekuje se da će radovi biti završeni do prvog jesenjeg plavnog talasa. U početku će se smeće prikupljati uz pomoć čamaca, pripremljena su dva poliesterska i pet desantnih sa motorima, dok je u drugoj fazi projektovano da se na samoj obali postave selektori za i da se kupi jedno vozilo sa grajferom, koje će vaditi smeće i odvoziti ga na deponiju. Planirano je takođe da se postavi presa za baliranje plastike koja bi potom bila reciklirana, što će omogućiti da sajla finansira sopstvenu amortizaciju i rad”, kazao je Siniša Laković iz ekološkog udruženja Jastreb koje je jedan od nosilaca projekta.

Do sajle će se stizati asfaltnim putem, foto: A.Rovčanin

On je potsetio da poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donesi kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali koja potom mora da podigne ustave i to smeće potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvđuje višestruki značaj ovog projekta.

Siniša Laković, Ekološko udruženje Jastreb

Predsednica Planinarskog društva “Leskovac” Valentina Toković ističe da planinari uvek učestvuju u svim ekološkim akcijama i potseća da je čišćenje Potpećkog jezera uvek bilo “sizifov posao”.

“Postavljanjem sajle rešava se veliki problem sa kojim se susreće novoizgrađeno Ribarsko naselje ali i opštine Priboj i susedno Rudo u kojima se na obalama Lima zadržava najveća količina smeća. Redovnim čišćenjem otpada sa sajle ovaj problem biće konačno rešen”, kazala je Toković.

Predsednica PD “Ljeskovac” Valentina Toković, foto: A.Rovčanin

Prema rečima Gorana Rekovića iz udruženja građana“Primus” opština Priboj je najugroženija u slivu Lima jer pet opština u Crnoj Gori kroz koje protiče ova reka, nema sanitarnu deponiju i svoj otpad skladište na obalama, a potom ulaskom u Srbiju Lim dolazi na najčuveniju ekološku bombu u zemlji, deponiju Stanjevine u Prijepolju, koja dodatno zagađuje reku, a onda se sav taj otpad generiše u Potpećko jezero.

Goran Reković, foto:A.Rovčanin

“Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40 hiljada kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane Potpeć, a 40 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu”, kazao je Reković i dodao da će na ovaj način trajno biti rešeni problemi sa otpadom u reci Lim.

GZS i PP Media