Sanacija zgrade opštinske uprave pod lupom tužilaštva

Halil Rovčanin, građevinski preduzimač iz Prijepolja, podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu krivičnu prijavu protiv Izeta Čolovića i Aleksandra Vujčića, članova Komisije za izbor ponuđača za izvođenje zanatskih i zanatsko-građevinskih radova na rekonstrukciji i nadgradnji potkrovlja, fasade i nadstrešice nad ulazom u objekat opštine Prijepolje, na osnovu javne nabavke 410-32/2017.

„Nakon sprovedenog postupka prijavljena lica su izabrala zajedničku ponudu firme `Zlatibor gradnje` Beograd i `Dekor invest` Priboj za najpovoljniju za izvođenje radova na navedenoj javnog nabavci. Prilikom izbora navedene firme za izvođača smatram da su prijavljena lica protivno Zakonu o javnim nabavkama ponudu navedenih firmi ocenili kao ispravnu i istima dodelili ugovor, i smatram da su počinili prekšaje iz člana 359. i 362. Krivičnog zakonika Republike Srbije“, navodi se u krivičnoj prijavi Rovčanina predatoj Tužilaštvu.

U istoj prijavi on dalje ističe:
„Planom javnih nabavki opštine Prijepolje, za navedenu javnu nabavku budžetom opštine predviđen je iznos od 16.660.667, 00 dinara bez PDV-a, odnosno 20 miliona sa PDV.“

Krivična prijava koju je Halil Rovčanin podneo, foto: www.ppmedia.rs

Rovčanin u prijavi tvrdi da su prijavljena lica, navodno, dodelila ugovor po ceni od 17.999.920, 50 dinara bez PDV-a, odnosno 21.599.904,60 dinara sa PDV-om, čime bi „oštetili budžet opštine Prijepolje za 1.599.904,60 dinara”, navodi Rovčanin u prijavi izražavajući sumnju da je prekršen član 362a Krivičnog zakonika, prilažući istovremeno na uvid plan Javnih nabavki opštine Prijepolje dostupan na portalu Javnih nabavki kao i uvid u Ugovor zaključen između Opštine Prijepolje i grupe ponuđača.

On smatra da ta ponuda kao takva nije mogla biti osnov za dodelu ugovora. Pored toga Rovčanin u krivičnoj prijavi navodi i niz navodnih drugih nepravilnosti kao što su uslov da u radnom odnosu ili van njega ponuđač ima inženjera sa određenim licencama kao i to da je navodno izabrana grupa ponuđača kao ispunjenje uslova dostavila neispravne i fiktivne ugovore koji su nisu zaključeni u skladu za Zakonom o radu.

Rovčanin osporava i kadrovski kapacitet, bankarske garancije i druge nepravilnosti.

„Molim vas da imate u vidu prilikom ispitivanja ovog slučaja da se radi o licima koja su navodno odgovarala pred zakonom, kao i da je protiv prijavljenih lica navodno vođen krivični postupak prilikom sprovođenja javne nabavke tokom organizovanja MOSI igara“, tvrdi Rovčanin u podnetoj prijavi.

Sporna sanacija opštinske uprave, foto: www.ppmedia.rs

Rovčanin je takođe podneo prijavu Inspekciji rada u kojoj navodi da se radovi koji su počeli u subotu 30.09.2017. godine na zgradi opštine Prijepolje, navodno ne izvode u skladu sa zakonskim propisima.

„Obzirom da je javna nabavka za izbor Nadzornog organa na objektu još uvek u toku samim tim izvođače nije još uvek uveo u posao budući da Nadzorni organ još nije ni izabran. Sama činjenica da još uvek ne postoji Nadzorni organ navodi na sumnju da su radovi prijavljeni obzirom da bez navođenja Nadzornog organa prijava bi bila nepotpuna“, navodi se između ostalog u prijavi Inspekcijskim organima.

Inače, zajednička ponuda četiri firme između kojih je i „Rovčanin inžinjering“ Prijepolje, „Elektrotehna luks“ iz Užica i „Megal“ Ivanjica, čiji je vlasnik podnosilac prijave, iznosila je 15.782.560,00 dinara što je za 2.217.000 manja od izabranog ponuđača.

Rovčanin tvrdi da je izabrana ponuda tim iznosom prešla zakonski maksimum koji je dozvoljen u ovakvim slučajevima i gde zakon nalaže poništavanje javne nabavke. On navodi da je „apsolutni kriminal” početi gradnju objekata sa pojačanim rizikom bez Nadzornog organa i pita se ko je taj koji je dozvolio početak radova bez zakonskih preduslova.

„Pozivam državu da interveniše jer postoje sumnje da se radi o kriminalnim radnjama“, kaže Rovčanin.

Tokom dana u više navrata smo pokušali da stipimo u kontakt sa predsednikom komisije, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.
PP Media /Glas zapadne Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *