Saraha poslednja nada za pribojski Fap

Sudbina Fabrike automobila Priboj, ako joj Privredni sud usvoji UPPR, zavisiće od jedne kamionske šasije koja trenutno „polaže ispit“ u najvećoj pustinji na svetu.
Od 650 radnika FAP-a, njih 625 nedavno je napustilo posrnulu firmu uz socijalni program i tvrdnju da firma nema perspektivu, ali već na jesen fabrika bi mogla da uposli najmanje 150 ljudi i krene u realizaciju unosnih poslova. Uslov su dobre vesti sa severa Afrike.
FAP je egipatskom „Kaderu“, kompaniji pandan našem SDPR-u, početkom leta isporučio prototip šasije, koja tamošnjoj armiji treba za borbeno vozilo u uslovima pustinjskog ratovanja.
– Šasija, na koju su naši inženjeri montirali mitraljesku kupolu, a Egipćani ugradili oklop, sa visokom ocenom prošla je poligonske probe u tehničko opitnom centru i sada se testira u pustinji – kaže za „Blic“ generalni direktor FAP-a Ranko Vuković.
Sudbonosni datum za nas je 31. avgust kada će pred Privrednim sudom u Užicu biti održano ročište sa poveriocima
Ako položi ispit u Sahari, FAP će sa Egipćanima sklopiti ugovor o isporuci 88 šasija u roku od godinu dana, vredan 10 miliona evra. U toku su pregovori i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a na pomolu su i izvozni poslovi za Alžir i Iran. Vuković obećava da će FAP već u septembru zaposliti između 150 i 200 radnika ako bude usvojen Unapred pripremljeni plan reorganizacije.
– Sudbonosni datum za nas je 31. avgust kada će pred Privrednim sudom u Užicu biti održano ročište sa poveriocima. Očekujemo da će UPPR biti usvojen – napominje generalni direktor.
Izvor: blic / V.Lojanica