Sarajevska filharmonija za Bajram u Novom Pazaru

Prvi put u Novom Pazaru nastupiće Sarajevska filharmonija. Jedinstveni muzički događaj organizuju za Bajram 17. juna, u nedelju, Grad Novi Pazar i Kulturni centar, zahvaljujući bratskim odnosom sa Sarajevom.

Uživaće publika u Novom Pazaru u najpoznatijim klasičnim kompozicijama, ali i najpoznatijim ilahijama i sevdalinkama u izvođenju velikog orkestra Sarajevske filharmonije, kojem će dirigovati Samra Gulamović i Munir Mešanović.

„Trudili smo se godinama da Sarajevska filharmonija dođe u Novi Pazar. Posebno mi čini zadovoljstvo što ćemo imati baš za Bajram priliku da ugostimo blizu 60 muzičara, koji će nastupiti na velikoj sceni Kulturnog centara“, kazao je na press konferenciji direktro Kulturnog centra Husein Memić.

On je podsetio da je prvobitna ideja bila da koncert bude na otvorenom, ali da se od toga odustalo zbog najave loših vremenskih uslova.

„Nismo smeli da ostavimo ni malo šansi da koncert bude otkazan i da ostanemo bez ovog jedinstvenog muzičkog događaja, zato smo se ipak odlučili za dvoranu“, objasnio je direktor Memić.

Reč je o posebnom bajramskom programu pa će poseban doživljaj biti i izvođenje sevdaha i ilahija. Tako će ovdašnja publika moći da čuje, na primer, „Snijeg pade na behar, na voće“ ili „Siđi najdraži“, u izvođenju velikog orkestra i poznatog vokalnog soliste Eldina Huseinbegovića.

„Ovo je istorijski događaj za Novi Pazara. Naši sugrađani na vreme treba da rezervišu karte. Veliko je i interesovanje gostiju iz okruženja“, rekao je Memić.

Ulaz za Bajramski koncert,koji će u nedelju biti priređen od 20 sati u dvorani Kulturnog centra je besplatan.

„Prvi put je ovde Sarajevska filharmonija, pa je ovaj događaj već izazvao veliku pažnju i interesovanje. Potrebno je na vreme rezervisati karte, a upustva će biti na sajtu Kulturnog centra i društvenim mrežama“, objasnila je načelnica Odeljenja za informisanje Gradske uprave Hana Oklapi.

Saradnja koju Novi Pazar ima sa bratskim Sarajevom je veoma važna , kažu u Gradskoj upravi.

„To je jedan od najvećih poteza saradnje na kulturnom planu Novog Pazara, kao najvećeg grada u Sandžaku, i Kantona Sarajevo. Do skoro nije postojala kulturna saradnja između naših zvaničnih institucija, ali na našu incijativu desio se čitav niz poseta i onda je sve počelo sa predstavom Deportacija, koja je bila prvi plod te kulturne saradnje“, objasnio je član Gradskog veća Mirsad Jusufović.

Koncert Sarajevske filharmonije nije jedino kulturno dešavanje, u saradnji sa Sarajevom. Tokom leta biće organizovan i Festival bosanskog filma, kao i drugi događaji.

Sarajevska filharmonija je prvi profesionalno organizovani simfonijski orkestar u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTVNP Zoran Maksimović

BAJRAMSKI PROGRAM:

GEORGESBIZET – Uvertira „Carmen“

JOHANNESBRAHMS – Mađarski ples br. 5

P.I.ČAJKOVSKI – Poloneza iz opere Evgenij Onjegin

ARAMHAČATURJAN – Valcer iz svite Masquarade

MAURICE JARRE – Poruka iz filma Pod zastavom Muhammeda a.s.

AVDOSMAILOVIĆ – Simfonijska poema „Probuđena kasaba“

TRAD./ork. RALF KIRCHER – Sevdalinka „Snijeg pade na behar na voće“

AMMAR JAŽIĆ – Simfonija islamica, IV stav „Bosna“

TRAD./ork. ERIC BRETON – Dođi najdraži

MUNIR MEŠANOVIĆ – Kolaž „Svjetlo“

TRADICIONAL – Samo Allah istina je

ĐELOJUSIĆ – „Baščaršija“ iz baleta Omer i Merima