Selo Burađa – poljoprivreda iznad pandemije

Nova Varoš – Među desetoro do sada zaraženih koronavirusom u Novoj Varoši, nema nikoga sa seoskog područja. Zlatarski gorštaci iz sela Burađe kažu da poštuju preporučene mere, ali se brane čistom prirodom i vazduhom, ne zapostavljajući poljoprivredne poslove.

U vreme vanrednog stanja, Brkovići i Jadžići otimaju sunčane dane od nepredvidljivog kišnog aprila.

„Spremam zemlju za zob da sejemo,“ kaže David Jadžić,“ bacili smo ćubrivo, rasturili, sad treba da uzoremo. Ima hektar, pa trudimo se pre kiše da ovo sve završimo. Zbog policijskog časa ustajemo rano kako bismo stigli sve da završimo.“ 

Najmlađi u domaćinstvu dodaje da o koroni ne stižu ni da razmišljaju od posla, svako svog.

„Nismo ni osetili, čujemo preko televizije, znam šta se dešava u svetu, ali mi poštivamo zakon“, kaže Vladan Brković. 

„U polje idu ljudi, rade, ja i Mileva po vrtovima, mlekar, oko stoke, dogovaramo se i tako te poslove obavljamo. Od čega god mogu dinar da otkinem ja se borim ovako u mojim godinama, idem da zaradim“, dodaje Stana Marković. 

Majka i ćerka, koja je kao najmlađa ostala sa porodicom na očevini, idu i u pečurke, skupljaju šipurke, kleku, šalju svaki dinar ćerki i unuci, studentkinji Poljoprivrednog fakulteta.

Mileva Jadžić kaže da su imali u planu da kćeri prave svadbu, ali za sada o tome nema priče. Svi su razočarani zbog toga. Zbog korone kasnije će, kaže Milena, slaviti i fakultetsku diplomu, ipak je zdravlje na prvom mestu.

Obradovali bi se meštani ove godine bar putu do svog zaseoka, koga ne zovu bez razloga Ostrvo, uklešteno između potoka i Marića reke, na kraju Burađe.

RTS i PP Media