Šire kolovoz na 6,5 metara

Nova Varoš – Na deonici puta Branoševac – Milanovac započelo betoniranje 540 metara konzolnih objekata – proširenja puta i pešačke staze. U petak su u nekoliko navrata nešto duže trajali zastoji na deonici regionalnog (državnog) puta Nova Varoš – Sjenica zbog betoniranja jedne kampade proširenje dela puta i pešačke staze.

Proširenje i pešačka staza na trasi Branoševac – Milanovac, foto: D.Gagričić

-Put se proširuje na 6,5 metara (sa dve trake po 3,25) dok će u krivinama širina biti do osam metara – kaže građevinski inženjer Admir Purković iz prijepoljskog pogona užičkih „Puteva“.- Pešačka staza gradi se sa donje strane i u njoj su cevi za kablove, dok je na gornjoj strani drenaža.

Istovar betona iz mešalice u potpunosti zaustavlja saobraćaj, foto: D.Gagričić

Putari su podigli 220 kubika gabionskih zidova, visokih i pet metara, a projektom je predviđeno još 230 kubika ispod kuća na Milanovcu (pre skretanja za Šanac).

U deonicu puta od jednog kilometra ugradiće se, prema rečima Purkovića, 1.500 kubika betona. Najteži deo posla je izgradnja takozvanih konzolnih objekata (proširenje i staza) u dužini od 540 metara, na tri deonice trase (u krivinama ispred i iza sadanjih radova). Zbog specifičnosti posla – iskopi, armiranje, betoniranje, bitumenska zaštita, radovi se izvode po kampadama od 23 metra i traju nešto duže nego što to očekuju vozači.

Dve trake od po 3,5 metra, a u krivinama put od 8 metara, foto: D.Gagričić

Na trasi, koja je na 1.100 metara nadmorske visine, putari će, kažu, raditi dok ih ne prekinu kiša, mrazevi ili sneg i nastavii naproleće. Najavljeno je da će zimus saobraćaj teći u dve trake, bez semafora.

Na trasi nemaju ovlašćenja da govore o rokovima, već upućuju na investitora – „Puteve Srbije“.

U zidove ugrađeno 220, a treba 560 kubika kamena, foto: D.Gagričić

Isti izvođač je rekonstruisao deonicu puta Aljinovići – Milanovac pre osam (ili, možda, koju godinu više) kad su prekinuti radovi, jer na poslednjem kilometru Opština Nova Varoš nije ispunila obaveze (projekat i drugo) prema međunarodnom kreditoru i državnom preduzeću. Кasnije je morao da se menja projekat…

Zlatarinfo D.Gagričić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *