Skupština u Prijepolju jača od Apelacionog suda u Kragujevcu

Uprkos pravosnažnoj sudskoj presudi Apelacionog suda u Kragujevcu, u kojoj se navodi da je direktorka Centra za socijalni rad u Prijepolju, Sabira Hadžiavdić postavljena na tu funkciju suprotno zakonu, Skupština opštine nije prihvatila predlog 15 odbornika opozicije, kojim je tražena njena smena i imenovanje novog direktora te ustanove.  Za usvajanje ovog predloga glasalo je svega osam odbornika, devet je bilo protiv i troje uzdržanih, što znači da Sabira i dalje ostaje u direkstorskoj fotelji a da će pravosnažna sudska presuda, bar za sada, ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Jača i od suda, Sabira Hadžiavdić direktorka Centra za socijalni rad u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Član Opštinskog veća  Sabahudin Hajdarević naveo je između ostalog da presuda nije obavezujuća te da je nije moguće sprovesti u delo.

– Nije sud nadležan da se bavi postavljanjem i razrešavanjem bilo kod direktora javnog preduzeća ili ustanove. Sud time nema pravo da se bavi, to je nadležnost Skupštine koja je donela takvu odluku i više nema razloga da ponovo o tome raspravlja – kazao je između ostalog Hajdarević.

Sa druge strane opozicija je ipak bila suprotnog  mišljenja. Obrazlažući razloge zbog kojih bi direktorka u Centru za socijalni rad trebalo da bude smenjena, samostalni odbornik Vukosav Tomašević, naveo je da je sud jasno i nedvosmisleno utvrdio da je ona izabrana na tu funkciju uprkos tome što nije ispunjavala zakonom propisane uslove konkursa. On smatra i da je presuda obavezujuća te da je parlament morao postupiti u skladu sa zakonskim odredbama.

– Stvar je potpuno jasna, pravosnažna presuda je obavezujuća za onoga ko je doneo protivzakonitu radnju, u ovom slučaju to je Skupština opštine i ona treba stvar da vrati u zakonske okvire, dakle da razreši direktora koji ne ispunjava uslove i da izabere novog na zakonit način.  Iznad pravosnažne presude nema ničije samovolje niti proizvoljnih naknadnih tumačenja da je sud navodno pogrešio kada je doneo takvu odluku – smatra Tomašević

Na moguće zakonske konsekvence koje povlači neizvršenje pravosnažne sudske presude upozorio je odbornik Sandžačke demokratske partije Izudin Šantić.

– Neizvršavanje pravosnažnih sudskih presuda od strane predsednika Opštine i predsednice Skupštine spada u grupu krivičnih dela protiv pravosuđa, za koje je zaprećena zatvorska i novčana kazna za odgovorna  lica – ističe Šantić.

Šef odborničke grupe Stranke demokratske akcije Sandžaka, Ibro Fazlić, koja participira u vlasti smatra da bi jedino racionalno rešenje bila ostavka direktorke Hadžiavdić. On je pozvao i opštinskog pravobranioca da da svoje mišljenje na  presudu.

– Kao pravni laik smatram da je sud taj koji donosi pravdu i da moramo postupiti po sudskoj presudi. Mi ovde nemamo mišljenje ni pravobranioca a ni načelnika Opštinske uprave koji su se sakrili – rekao je između ostalog Fazlić.

Inače, direktorka Centra za socijalni rad Sabira Hadžiavdić i jedna službenica u toj ustanovi bile su uhapšene krajem januara po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. U pritvoru su provele desetak dana nakon čega su puštene da se brane sa slobode.

PP Media