Smanjen broj porodičnog nasilja u Novoj Varoši

U Centru za socijalni rad u Novoj Varoši lane je evidentirano 46 žrtava porodičnog nasilja, što je za desetak slučajeva manje u odnosu na 2017. Žrtve su uglavnom žene koje su unutar porodičnog doma trpele torturu supružnika odnosno partnera.

U svim evidentiranim slučajevima porodičnog nasilja izrečene su hitne mere zabrane prilaska počinioca i prekida komunikacije sa žrtvama. Sprovedeno je i desetak iseljenja, a podneto je 12 krivičnih prijava.

-Ovo je prva godina nakon dužeg perioda u kojoj je zabeleženo manje porodičnog nasilja. Povoljnija statistika efekat je nove zakonske regulative u ovoj oblasti, kao i bolje saradnje i koordinacije svih relevantnih službi i institucija. O ovom problemu se u javnosti sve više govori, a žrtve nasilja su danas ohrabrenije da prijavljuju psihičku ili fizičku torturu u sopstvenom domu. Кod njih raste i svest o tome da je nasilje neprihvatljivo, kao i da ih zakon štiti – kaže direktorka Centra za socijalni rad Jelena Leković.

Alkoholizam, siromaštvo i patološka ljubora su najčešći su uzroci porodičnog nasilja, a statistika pokazuje da je nasilnika podjednako u selu i gradu, kao i da nema strogih pravila kada je u pitanju njihov obrazovni i svaki drugi status.

Varoške novine i PP Media