Smeće skratilo rutu Limske regate

Prijepolje – Ovogodišnja Limska regata održaće se 5. juna, na Svetski dan zaštite voda, kao i prethodni 21 put od Plava do Prijepolja, ali za razliku od ranije ne celom rutom nego skraćenom, i to u dve etape.

Ilustracija, foto:Rina A.Rovčanin

Tome su uzrokovali, kažu u nevladinoj organizaciji “Euromost” iz Bijelog Polja, čiji rafteri i čamci od osnivanja Regate učestvuju u njoj, nezainteresovanost bijelopoljske Turističke organizacije da bude domaćin Regate, ali i zagađenost reke zbog čega rafteri nisu hteli da prođu kroz Bijelo Polje.

Limska regata ranije se kretala od Plava preko Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, do Prijepolja. Upravo su ove opštine ranije bile organizatori Regate.

-Ovoga puta Limska regata će proći od Plava do Andrijevice, preskočiće Berane i Bijelo Polje, pa nastaviti od Kumanice, na samom ulasku Lima u Srbiju, do Prijepolja. Zbog čega je Berane odustalo od učešća ne znam, ali je poznato da TO Bijelo Polje Limsku regatu nije uvrstila u ovogodišnji plan i program. Sve i da jeste, rafteri, mnogi od njih su nam tako rekli, ne bi prošli kroz Bijelo Polje zbog zagađenosti Lima kroz ovu opštinu. Regata je mogla bez učešća TO u organizaciji da prođe kroz Bijelo Polje, ali učesnici na to nisu hteli da pristanu. Oni vole da vide lepe predele, a ne smeće i kanalizacione ispuste, – objašnjava Almer Mekić.

“Euromost” se, navodi on, preko deset godina bori da zaštiti ovu reku, ali nažalost situacija je svake godine gora. Nekontrolisano odlaganje otpada na njenim obalama, a registrovane su 42 veće i mnoštvo manjih divljig deponija, ne šteti samo Bijelom Polju i Crnoj Gori, nastavlja Mekić, već i susednoj Srbiji i BiH u koje otpad dospeva Limom prilikom većih kiša.

-Lim je na području Bijelog Polja trenutno najzagađenija reka u regionu, reka koja na ovom području leti predstavlja ogroman rizik zaraze jer se u nju uliva čak 5.000 kanalizacionih izliva, što direktno, što preko preko reka Lješnice, Lipnice, pa nadalje. Opština Bijelo Polje iako je milione eura dobila od EU za izgradnju kolektora da bi zaštitila ovu reku, za više od šest godina nije završila ni pola posla. Komunalna policija za poslednje tri godine, iako se ogroman otpad odlaže na oblama Lima, nije podnela nijednu prijavu, navodeći kao razlog da nisu nikoga do sada uhvatili da nelegalno odlaže otpad na obalama Lima. Novo Ministarstvo ekologije, prostornog plana i urbanizma, kao i prethodno, ovu reku i ne vidi kao problem, niti se za nju interesuje, – priča Mekić.

Sa druge strane, kaže “Blicov” sagovornik, Lim je na toku od Plava do Andrijevice besprekorno čista reka, izgleda kao drugi svet.

Smeće sa bijelopoljskih divljih deponija glavni je uzrok zagađenja Potpećkog jezera na Limu kod Prijepolja koje posle svakih većih kiša liči na plutajuću deponiju. Da bi se sprečio prodor otpada u ovu hidroakumulaciju preko Lima biće postavljene tri barijere – lančanice, po jedna na teritoriji Prijepolja, Nove Varoši i Priboja.

U “Euromostu” kažu da će svo smeće, ako se Srbija odluči da prvu u nizu lančanica postavi na samoj granici sa Crnom Gorom, zadržavati u Limu na bijelopoljskoj teritoriji.

Neće biti tako, mada se o tome i razmišljalo. Zbog virova reke, a Lim je na granici dve zemlje izuzetno snažan i brz, lančanica ne bi izdržala ako bi ovde bila postavljena, pa je odlučeno da se postavi 20-ak kilometara niže, kod ušća rečice Zebuđe u Lim.

Blic