Sneg obrao prijepoljske malinjake

Sneg koji je jutros osvanuo u okolnim prijepoljskim selima koja se nalaze na nadmorskoj visini iznad 700 metara naneo je štete malinarima iz ovog kraja. Naime, nepregledne plantaže popularnog jagodičastog voća u Skokuću, Osoju, Barama, Kamenoj Gori, Komaranu zabelele su se jutros i samim tim sneg je oštetio tanke grane maline koja je bila u fazi beharanja.
Miljan Tomašević iz Skokuća izjavio je za naš portal da je prošle godine zasadio preko 11 hiljada sadnica maline i u to uložio blizu 10 hiljada evra. Ove godine Tomašević je trebalo da pobere uloženi trud i novac, ali ga je sneg u maju u tome preduhitrio. On ističe da je jak vetar koji je protekle noći duvao u Skokuću polomio kolje, a nakon toga sneg je uništio njegove sadnice.
U selu Bare podno Jabuke ima blizu 50 hiljada sadnica maline. Sneg je i u ovom prijepoljskom selu iznenadio malinare, a prema rečima Dragana Doskovića snežni pokrivač koji je dostigao 10 cm uništio je oko 80 % zasada, pa će on i njegove komšije pomoć zatražiti od loklane samouprave.
Prema rečima predsednika Udruženja malinara „Zlatna malina“ Mirsada Obućine pod zasadom ovog jagodičastog voća u opštini Prijepolje nalazi se blizu 500 hektara. Pola od toga zasađeno je na 700 metara nadmorske visine, pa je samim tim najveći deo zasada jutros osvanuo pod snegom.
PP Media