Sneg zavejao Novu Varoš

Nova Varoš, gradić na 1.000 metara nadmorske visine i planine Starog Vlaha u ponedeljak su osvanule pod snegom. Beli pokrivač je počeo da pada iza ponoći i dostigao visinu od sedam do 15 centimetara na visovima Zlatara, Javora, Murtenice i Čemernice.
Kako meštani kažu za B92, sneg pada od nedelje uveče, negde ima i do deset centimetara snega, naneta je velika šteta malinjacima, pšenici i travi koja je već bila za košenje.
Putevi su prohodni, ali se meštani plaše ne samo da će smrznuti plodovi maline, već da će sneg polomiti stabljike ako nastavi ovako da pada.
Majski sneg pričinio je štete poljoprivrednicima na mladim voćkama, a posebno u zasadima malina.
“Vlažan sneg zadržao se na rodnim granama i lomi lastare od 15-25 centimetara. Angažovao sam rodbinu i grupa radnika da od svanuća otresamo sneg i spasimo što se spasiti može”, kaže Jelenko Jadžić, vlasnik najvećeg malinjaka u novovaroškoj opštini – od tri hektara u selu Vilovi.
Sneg se spustio do 900 metara i prekinuo pašu stoke i seču i izvlačenje građe u šumskim kompleksima.
Delovi mesnih zajednica su, prema izjavama meštana, ostali bez struje, a najteža situacija je u Beloj Reci, gde su na vodove padale grane drveća. Saobraćaj se odvija bez teškoća.
Sneg nije iznenadio gorštake jer su ga, po staroj prognozi „da slana ne može biti starija (a bila je uoči Đurđevdana) ne može biti starija od snega“.U Starom Vlahu u poslednjih 70 godina sneg nije padao jedino u julu.
Izvor: b92