Španska Refisa primer uspešnog poslovanja

Nakon godinu dana adaptacije prostora u Slobodnoj zoni Priboj i obuke radnika u Španiji, firma Refisa otpočela je proizvodnju plastičnih komponenti za šinska vozila sa 35 zaposlenih. Za razliku od sve češćih vesti o problemima poštovanja prava radnika u pogonima stranih kompanija, ovaj španski investitor je uz obezbeđenje propisanih uslova za rad, omogućio i formiranje sindikata koji deluje već 6 meseci u okviru firme.

Pravilnim odabirom radne snage i kompletnom obukom obavljenomu matičnoj kompaniji u Španiji, Refisa Balkan je za prvih 9 meseci rada uspešno organizovala proizvodnju u kojoj zaposleni u proseku imaju bruto dohodak od oko 80.000 dinara.

Takvom poslovnom politikom, omogućeno je da radni odnos u španskoj firmi zasnuju i pribojci koji spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica.

Na naše pitanje o uslovima rada i postojanja sindikalnog organizovanja u stranoj firmi, zaposleni su nam odgovorili sa osmehom.

– Nakon 20 godina čekanja na posao sada sam dobila šansu da radim. Zadovoljna sam kako uslovima za rad koje imam tako i samim odnosom poslodavca prema nama radnicima – kaže radnica Snežana Sofijanić.

Radnici Refise zadovoljni uslovima rada i platom, foto: www.ppmedia.rs

Prema najavama rukovodstva firme, u toku je obuka oko 30 novih radnika koji će do kraja godine biti zaposleni u procesu proizvodnje koj aće krenuti sa radom u dve smene.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *