Spora preraspodela tehnoloških viškova po školama

Od 4.876 nastavnika koji su tehnološki višak u prosveti, do sada je po školama raspoređeno 1.351 nastavnik, kažu u Ministarstvu prosvete.

Direktori škola početkom septembra prijavili su da u školamau Srbiji ima 18.500 slobodnih radnih mesta, ali preraspodela nastavnika i preuzimanje tehnoloških viškova sporo ide.

“Preuzimanje ide sporo i traljavo, jer se u startu kasnilo, te umesto da se sa preuzimanjem i preraspodelom tehnoloških viškova počene polovinom avgusta, krenulo se u septembru”, rekla je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona kaže da se direktori u školama i dalje ponašaju kao “mali bogovi”, da kriju radna mesta, iako su iz Ministarstva prosvete stigle jasne instrukcije da svako radno mesto mora da se prijavi i da nastavnici koji su ostali bez norme moraju da se preuzimaju.

“Svesni smo da je teško da se baš sve poklopi, iako ima dosta slobodnih radnih mesta. Dešava se da bez norme ostaju nastavnici iz stručnih škola, koji jednostavno nemaju gde. Međutim, dešava se da direktori čuvaju radna mesta za istoriju, geografiju… Dešava se da prave takav raspored da nastavnik sa delom norme ne može da prihvati časove, jer ne može da se uklopi”, pojašnjava Janković.

U Ministarstvu prosvete kažu da je veliki broj tehnoloških viškova neraspoređen i da je neophodno nakon drugog kruga, posle 30. septembra, razmatrati po školskim upravama svaki pojedinačni slučaj i utvrditi razloge i zašto nisu preuzeti sa liste i koji će se dalji koraci preuzeti za rešavanje tog pitanja.
PP Media