Srednja škola Nova Varoš planira upis novih 150 đaka

U prvi razred novovaroške Srednje škole planiran je upis za 150 đaka. Кonkursom Ministarstva prosvete imaće mesta za 60 svršenih osmaka na dva gimnazijska smera, dok će njih 90 imati mogućnost školovanja na nekoliko tehničkih i uže stručnih obrazovnih profila.

Prosvetne vlasti su odobrile upis u dva odeljenja u kojima će se nastava odvijati po gimnazijskom nastavnom planu i programu. Tako će na prirodno-matematičkom i društvenom jezičkom smeru moći da se upiše ukupno 60 učenika (po 30 na svakom).

Srednja škola planira upis 150 đaka

Pod okriljem Srednje škole u Novoj Varoši na četrvorogodišnjim obrazovnim profilima imaće mesta i za po 30 đaka zainteresovanih za zanimanja elektrotehničara računara i ekonomskih tehničara. U području rada mašinstva i obrade metala, na kojima školovanje traje tri godine, pravo na upis imaće ukupno 30 učenika. Reč je o kombinovanom odeljenju u kojem će se po 15 đaka stručno osposobljavati za zanimanja automehaničara i mehaničara hidro-energetskih postojenja.

-Plan upisa je izbalansiran i pruža mogućnost školovanja kako đacima koji pretenduju da upišu fakultet, tako i učenicima koji imaju nameru da odmah nakon završene srednje škole pokušaju da dođu do zaposlenja u struci – kaže direktorka novovaroške Srednje škole Branka Rakonjac.

-Na obrazovnim profilima u kojima se nastava odvija po gimnazijskom planu i programu budući srednjoškolci će imati priliku da steknu funkcionalno i šire opšte obrazovanje kao odličan temelj i pripremu za različite fakultete u zemlji ili inostranstvu. Naša srednja škola pruža i mogućnost da se đaci obrazuju i na sve atraktivnijem profilu elektrotehničara računara. Ovi kadrovi imaju široke mogućnosti zapošljavanja, kao i prohodnost na neke od tehničkih fakulteta. Obrazovnu “lepezu” na jesen ćemo proširiti sa zanimanjem ekonomskog tehničara, a đacima koji ne budu uspeli da na kvalifikacionom ispitu osvoje minimalnih 50 bodova za upis na neki od četvorogodišnjih profila, nudimo priliku da se školuju za zanimanja automehaničara i mehaničara hidro-energetskih postrojenja, za kojima poslednjih godina vlada prilično interesovanje- kaže direktorka Rakonjac.

U rukovodstvu jedine srednje škole u zlatarskom kraju, koja je, inače, lane uspešno prebrodila kompleksne statusne promene odnosno proces spajanja dotadašnje Gimnazije i Tehničke škole, smatraju da đaci koji se odluče da školovanje nastave pri ovoj obrazovnoj ustanovi neće napraviti pogrešan izbor. U prilog tome svedoče i ovogodišnji zapaženi rezultati koji su njeni đaci ostvarili na smotrama znanja , kao i brojnim drugim vannastavnim aktivnostima.

Plasman i pohvale na republičkom takmičenju iz matematike osvojili su učenica drugog razreda Jana Jelić i maturant Filip Drobnjaković. Novovaroška Srednja škola je svoje predstavnike imala i na državnoj smotri znanja iz srpskog jezika i jezičke kulture na kojoj su zapažen učinak imale takođe Jana Jelić i učenica trećeg razreda Jelena Stojić. Plasman da republičko takmičenje iz biologije je u jakoj konkurenciji vršnjaka sa područja Okruga izborio Abdulah Кrdžović, učenik trečeg razreda. Maturantkinja Dragoslava Кovačević je svoju školu i grad dostojno predstavila na državnom takmičenju iz francuskog jezika, koje je nedavno održano u Beogradu. Tradicija odličnih rezultata iz poznavanja ruskog jezika nastavlja se i ove školske godine, a dominaciju iz ovog predmeta pokušaće da potvrde učenice Teodora Mišević i Jana Jelić na NIS-ovoj olimpijadi iz ruskog jezika zakazanoj za 24.maj u Novom Sadu.

-Škola i njeni đaci uspešni su i na mnogim drugim poljima. Posebno u oblasti sporta, kulture, humanitarnog rada…Brojnim programima i akcijama, obeležili smo značajne datume, poput 100-godišnjice Velikog rata, bili domaćini Svetosavskog bala, priključili se međunarodnim svetkovinama pismenosti, knjige, poezije, zdravlja, a naši maturanti su svoju plemenitost pokazali i u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi. Đaci su okupljeni radom i u školskom muzičkom bendu, a ove godine su izuzetan uspeh postigli u okviru projekta “Putujući školski bioskop- slobodna zona junior”, osvojivši sve pohvale za dva kratka dokumentarna filma na temu borbe protiv diskriminacije. Naši talentovani glumci i recitatori su okosnica svih gradskih svetkovina u oblasti kulture, a krase nas i odlični mladi sportisti, posebno košarkaši, rukometaši, džudisti – dodaje direktorka Rakonjac i naglašava da škola započela program elektronske evidencije, kao i da uspešno prati sve reformske procese u obrazovanju i smernice resornog Ministarstva, koje je nedavno odobrilo 500.000 dinara za nabavku nastavnih sredstava za opremanje kabineta hemije i biologije.

Izvor: Varoške novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *