SRS: Krajnji rok da sud postupi po Inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas Ustavni sud da što pre postupi po njihovoj inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti pre njegovog stupanja na snagu u junu ove godine.

Foto: SRS

SRS je podsetila da je 2. juna 2021. godine podnela Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Taj zakon, odnosno njegove odredbe koje, kako su radikali ocenili, „dovode u pitanje srpski jezik i kojima se pokušava uvesti novogovor u srpski jezik“, stupaju na snagu tri godine nakon donošenja Zakona, odnosno početkom juna 2024. godine.

„Podsećamo da je narod u panici zbog pretnji novčanim kaznama ukoliko ženu trenera ne oslovljava sa trenerka ili trenerica, što bi ženu mornara morali zvati mornarica, ženu koja prodaje ćevape ćevabdžinica, ženu kupca mala kupa, odnosno kupica i ostale novotarije, koje su zapravo idiotarije, poput psihološkinja, sociološkinja i ostalih ološkinja“, naveli su iz SRS u saopštenju.

Oni su naveli da je, posebno sa aspekta Ustava, sporno usklađivanje sa tim zakonom guvernera, ministra, narodnog poslanika, zaštitnika građana, jer su upravo tako definisani u Ustavu, pa bi „preimenovanje“ zahtevalo i promenu Ustava.

PP Media