Na proleće u Novoj Varoši počinje izgradnja gradske kotlarnice na biomasu

Nova Varoš – Nova Varoš će dobiti prvu gradsku kotlarnicu na biomasu. Gradiće se kod „nove škole“, a radovi koje u potpunosti finansira država, počeće na proleće ove godine. Nova kotlarnica će osim Osnovne škole „Živko Ljujić“ i Srednje škole grejati i druge objekte javnih ustanova u centru grada. Potpisan je ugovor sa izvođačima, a vrednost radova je 231,7 miliona dinara.

Foto: A.Rovčanin

Projekat se realizuje u okviru druge faze rekonstrukcije gradske osnovne škole , kroz Program za obnovu i unapređenje objekata u javnoj svojini u oblasti obrazovanja. Finansira se iz budžeta Ministarstva za javna ulaganja koje je nedavno potpisalo ugovor sa konzorcijumom na čijem je čelu preduzeće GAT DOO Novi Sad, a radovi se izvode po sistemu „ključ u ruke“.

-Nova kotlarnica biće na drvnu sečku, sa mogućnošću da se u budućnosti eventualno preorjentiše na pelet. Kapaciteta je 650 kilovati, a uz kotlarnicu gradiće se i novi toplovod kojim će se toplotnom energijom snabdevati sve četiri školske zgrade, Sportska dvorana, Biblioteka i Zavičajni muzej, kao i dva krila zgrade u centru u kome su smešteni Opštinska uprava, sud, katastar,poreska, Centar za socijalni rad i Služba za zapošljavanje – kaže zamenik predsednika opštine Nova Varoš dr Branko Bjelić.

Nova kotlarnica zameniće postojeću na lož ulje u novoj zgradi Osnovne škole i rasteretiti kotlarnicu na mazut kod Pošte, ali na nju neće moći da se kače stambeni objekti. Njom će gazdovati preduzeće „Energija Zlatar NV“ čiji je osnivač lokalna samouprava, a koje u svom sistemu ima četiri gradske kotlarnice na mazut, na Zebinovcu, Bagremu, Branoševcu i kod Pošte, kao i dve interne na pelet u Domu zdravlja i Vrtiću.

-Puštanjem u rad nove kotlarnice uštedeće se na energentima, jer ona neće grejati punim kapacitetom u popodnevnim časovima i vikendom, kada ne rade škole i javne ustanove. Smanjiće se i zagađenje jer će se kao energent koristiti isključivo bio masa- kaže Bjelić.

Realizaciju ovog projekta opštinsko rukovodstvo je inače najavilo još u maju 2019, kada je država obezbedila pola miliona evra za kompletnu rekonstrukciju zgrade jedine gradske osnovne škole. Planove je međutim omela korona, te je proces javnih nabavki stopiran tokom 2020. godine. Tema kotlarnice na bio-masu ponovo je aktuelizovana prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića novovaroškom kraju u decembru pretprošle godine.Tada je obećano da će kotlarnica biti deo bogatog investicionog „paketa“ teškog blizu 80 milijardi dinara koliko bi prema najavi, država u narednih nekoliko godina trebalo da uloži u ovaj deo Srbije.

Varoške novine i PP Media