Šta kažu mladi: otići ili ostati?

Prijepolje – Interakcija – međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma posvećena kratkom dokumentarnom filmu, kreće na Filmsku turneju pod nazivom „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“. U toku aprila i maja 2024. godine, Interakcija će sa svojom Filmskom turnejom obići 6 gradova i opština u Srbiji – Prijepolje, Užice, Požegu, Čačak, Novi Pazar i Ivanjicu. U organizaciji NFC Filmarta iz Požega, a u saradnji sa lokalnim partnerima iz ovih gradova, u okviru turneje, biće prikazani filmovi snimljeni tokom prošlogodišnjeg Interakcija Kampa, na temu „Odliv mozgova“.

Foto: Promo

Nakon projekcija filmova biće održane panel diskusije sa mladima i predstavnicima Kancelarija za mlade i drugih relavantnih organizacija iz mesta u kojima se turneja organizuje.

Program turneje za april:

  • Prijepolje – petak, 12. april 2024. u 12 h – Kancelarija za mlade Prijepolje
  • Požega – utorak, 23. april 2024. u 18 h – Bioskop Sportsko-kulturnog centra Požega
  • Užice – petak, 26. april 2024. u 12 h –  Ris Hub Užice (Krčagovo), u saradnji sa KZM Užice

Srbija je u Evropi, sa zemljama Zapadnog Balkana, na vrhu liste po iseljavanju mladog obrazovanog stanovništva. Gradovi i opštine u unutrašnjisti Srbije se suočavaju sa problemom odlaska mladih u veće gradove ili van zemlje, što ove sredine suočava sa ozbiljnim demografskim i ekonomskim posledicama. Našom Turnejom u 6 mesta u Srbiji preispitujemo pitanja od važnosti za život mladih u unutrašnjosti: Kako zaržati mlade u Srbiji? Kako usporiti proces migracije mladih? Kako se boriti protiv nepovoljnih posledica depopulacije u unutrašnjosti Srbije?

NFC Filmart iz Požege, kao organizacija koja deluje u zapadnoj Srbiji, nastoji da doprinese društvenom razvoju lokalnih zajednica u kojima je aktivna. S tim u vezi, problem migracija mladih iz unutrašnjosti u veće gradove ili inostranstvo je neizostavno pitanje kojim se bavi već duži niz godina, a Interakcija: Studentki filmski kamp, koji doprinosi međunarodnoj saradnji mladih, njihovoj mobilnosti, pa i cirkularnim migracijama, u toku 2023. i 2024. godine posvećen je ovom problemu. Tokom prošlogodišnjeg Kampa Interakcija, 15 studenata filmskih škola iz 11 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija) snimilo je tri kratka dokumentarna filma u Užicu, Čačku i Požegi, na temu „Odliv mozgova“, koji će biti prikazani u okviru turneje.

Tribinu „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“ organizuje NFC Filmart u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Prijepolje.

PP Media