Štab za vanredne situacije: Epidemiološka situacija u Prijepolju pod kontrolom

Prijepolje – Epidemiološku situaciju u Prijepolju najbolje pratimo kroz broj pregleda u kovid ambulanti u Domu zdravlja, rekla je danas nakon završenog zasedanja, zamenica direktora Doma zdravlja Olivera Rovčanin.

Zasedao Štab za vanredne situacije u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

„Taj broj, na žalost, održava se na oko 60 pregleda dnenvno, u dve smene, s tim što je broj prvih pregleda u jednom trenutku pao na 30, ali se opet ovih dana uvećava i preko tog broja. Što se tiče pregleda u dečijoj kovid ambulanti, on je nešto povećen, ali reč je o školskoj deci. Testiranja se vrše svakog radnog dana osim subote i oko deset do 12 pacijenata dnevno bude kovid pozitivno. Кao i svake godine, krenula je i epidemiaj gripa, dobili smo još jedan kontigent od 40 vakcina koje su podeljene po službama Doma zdravlja”, rekla je Rovčanin.

Zamenica direktora Doma zdravlja dr Olivera Rovčanin, foto: A.Rovčanin

Budući da cela ova situacija traje od marta meseca, zamenica direktora Doma zdravlja navodi da su zdravstveni radnici iscrpljeni i da su morali da pojačaju kadrove, pa u poslednje dve nedelje u obe smene su uključena po dva lekara i time su smanjene gužve u kovid ambulantama.

Prema njenim rečima, trenutno su pozitivna samo dva zdravstvena radnika. I predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić osvrnuo se na epidemiološku situaciju za koju je rekao da je stabilizovana, pre svega zahvaljujući građanima koji su dali sve od sebe i poštovali mere. „Jedine primedbe imamo za sportske klubove koji žele da nastave sa nadmetanjima i da redovno održavaju treninge. Moramo ih moliti za strpljenje i da se mere moraju poštovani jer nam je zdralje najpreče. Na sastanku smo čuli i da je povećan broj zaražene dece uglavno iz inficiranih porodica. Problem je što se ne prate ljudi koji su upućeni u samoizolaciju, više je to prepušteno njima i njihovoj savesti i odgovornosti”, rekao je Babić.

Tema sednice Štaba za vanredne situacije je bilo i zimsko održavanje puteva. Prema rečima Babića, sagledavanjem svih relevantnih činioca, spremno dočekuju predstojeću sezonu.

„Imamo dovoljnu količinu i rizle i soli, a i mehanizacija koja održava javne puteve je spremna sa 11 ekipa. Za održavanje lokalnih puteva otvaranje ponuda je 11. novembra, dok za seoske puteve smo se dogovorili sa predsednicima mesnih zajednica da im damo kartice za goriva, koje mogu koristiti sugrađani koji imaju traktor i drugo mehanizaciju sa kojom će čistiti sneg”, kazao je Babić.

PP Media i GZS