Stado pazi bolje nego sebe

Nova Varoš – Na porodičnom imanju u Draževićima, nadomak grada, Dejan trenutno gaji tri krave, 20 ovaca i isto toliko jagnjadi, kao i par koza i jaradi. U brdima iznad zaseoka Romandići , kosi oko šest hektara planinskih livada. Prošle godine suša je učinila svoje, i trava je podbacila mada je livadu gnojio stajnjakom, pa je spremio svega 150 tovara sena, dosta manje nego prethodne.

Foto: Varoške novine

– Česti su mrazevi i stoka traži obrok više, a ko hoće da mu ovce i krave u dobrom stanju dočekaju proleće ne sme da štedi na senu, kao ni na koncentratu i žitu. Imama još oko 35 tovara svoga sena, ali nisam smeo da rizikujem. Ovde na skoro 1.200 metara nadmorske visine proleće kasno stiže, pa moramo da polažemo sve do Đurđevdana, a često i nakon toga- priča Romandić.

Dejan radi u “Zlatarplastu” kao portir preko agencije, ali je sudbinu vezao za selo. Pre par godina je u savremenu štalu uložio 14.000 evra , i kupio deo mehanizacije. Na imanju mu pomažu deda Dobro ( 81) i baba Rada ( 76), bez kojih bi, priznaje, malo šta stigao.

-Da bi nešto zaradio mora stoka da ti je dobra, jer niko neće da kupi mršavog brava, a nema ni dobrog kajmaka i sira bez dobre krave i kvalitetne paše. A da bi sve to imao mora puno da se radi. Trenutna situacija je takva da nema puno zarade, ali nadam se boljem. I ne nameravam da napuštam selo. Ovde sam svoj na svome, a i grad mi je tu na par kilometara- kaže Romandić.

Varoške novine