Stiže crep za seoske kuće oštećene tokom julskog nevremena

Nova Varoš – Meštanima sela na padinama Murtenice i Čemernica opština Nova Varoš će narednih dana podeliti crep na ime štete koju su pretrpeli početkom jula tokom olujnog nevremena praćenog krupnim gradom. Popravljeni su i lokalni putevi koje je tokom nevremena raznela bujica, pa je danas konačno ukinuta vanreda situacija koja je u poslednjih mesec i po dana bila na snazi u četiri mesne zajednice.

Foto: Varoške novine

U mesnim zajednicama Jasenovo, Bela Reka, Božetići i Negbina, komisija koju su formirali Opština i Štab za vanredne situacije, odmah nakon nevremena popisala je štetu na krovnom pokrivaču više od 40 stambenih objekata.

-Njima će biti podeljeno oko 6.000 komada crepa koliko je prema evidenciji polomljeno. Meštani su se snašli i odmah nakon nevremena sanirali oštećenja, pa će crep koji dobiju deo njih čuvati za ‘ne daj bože’, dok će drugi njim izmiriti troškove koje su tada imali. Mada nam nije obaveza želeli smo da pomognemo, ali se na crep dugo čekalo- kaže za „Varoške novine“ predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Crep iz svog proizvodnog programa donirala je kompanija „Toza Marković“ iz Кikinde. Iz fabrike će u dva šlepera u Novu Varoš biti dopremljeno ukupno 20.000 komada „male“ i „velike Кikinde“.

-Crep koji se ne podeli čuvaćemo za ‘crne dan’, kako bi opet mogli da pomognemo oštećenima u nekim novim elementarnim nepogodama ili požaru. Кako lakalna samouprava nije imala zakonskih mogućnosti da kupi crep, morali smo da obezbedimo donaciju na kojoj smo zahvalni kompaniji ‘ Toza Marković’- kaže Vasiljević.

Gradonosni oblak koji se 5. jula oko 15 sati formirao iznad Murtenice, spustio se preko Кućana do Ojkovice gde je napravio najviše štete. Grad veličine guščjeg jajeta i nepravilnog oblika, kakav ne pamte ni najstariji meštani, za desetak minuta oštetio je krovni pokrivač na brojnim stambenim i pomoćnim objektima i vikendicama, a stradala su krompirišta, vrtovi, malinjaci i voćnjaci. Ledene kugle polomile su i šoferšajbne na više automobila, a lakše je povređeno i nekoliko meštana koji nisu uspeli da se na vreme sklone.

-Na žalost vezane su nam ruke, pa će pomoć u crepu dobiti samo vlasnici stalno naseljenih objekata, odnosno objekata koji su, kako zakon kaže, u stalnoj upotrebi i neophodni za život. Oštećenja na pomoćnim objektima i vikendicama, kojih je u ovom kraju mnogo, moraće da saniraju sami vlasnici, o svom trošku- kaže Vasiljević.

Varoške novine i PP Media