Strelci u Prijepolju vrebaju iz šest protivgradnih stanica

Prijepolje – Od 14 protivgradnih stanica na teritoriji opštine Prijepolje, u funkciji je samo šest, u kojima je angažovano 12 obučenih strelaca. Član Opštinskog veća, Sanela Dizdarevića, kaže da je u planu osposobljavanje još nekoliko stanica koje će doprineti efikasnijoj zaštiti poljoprivrednih zasada ovog proleća.

Arhiva: protivgradna stanica u Hrtima, foto: A.Rovčanin

– Na teritoriji opštine Prijepolje trenutno postoji 6 protivgradnih stanica u Aljinovićima, Kaćevu, Orašcu, Dušmanićima, Dumjanima i Babinama na kojima će u ovoj godini raditi 12 obučenih strelaca. Za predstojeću sezonu je sve spremno a u planu je osposobljavanje još dve protivgradne stanice – kaže većnik Dizdarević.

Posao protivgradnog strelca je izuzetno odgovoran i opština ima malo mogućnosti da motiviše ljude da se prihvate te odgovornosti, obzirom da su protivgradne stanice u nadležnosti Republičkog hidrometeorloškog zavoda Srbije.

– Pošto nema zakonske mogućnosti da lokalna samouprava obezbedi novčane naknade za strelce, kao i ranijih godina mesečno će im obezbeđivati gorivo, po 20 litara nafte po strelcu, odnosno 40 litara po stanici – ističe Sanel.

U Srbiji godišnje ima u proseku oko 50 gradonosnih dana a štete se mere milijardama dinara i dodatno otežavaju položaj poljoprivrednih prozvođača. Godinama unazad u mnogim selima beleže se velike štete od grada, iako strelci danonoćno šest meseci dežuraju i dejstvuju i pored loše zarade.

PP Media