Subvencije za nabavku opreme i mehanizacije za 196 prijepoljskih poljoprivrednika

Prijepolje – Čak 196 poljoprivrednih proizvođača iz Prijepolja, dobilo je subvenciju za nabavku opreme i mehanizacije, za tu namenu iz opštinskog budžeta opredeljeno je 13 miliona dinara.

Ugovore poljoprivrednicima uručio je prvi čovek opštine Vladimir Babić, foto. PP Media

Poljoprivredni proizvođači iz Prijepolja, najčešće su kupovali motokultivatore, plastenike, sisteme za navodnjavanje i drugu sitnu opremu.  Lokalna samouprava refundiraće im 60% uloženih sredstava, a pojedinačni iznos subvencije se kreće u rasponu od 10 do 200 hiljada dinara.

– Na konkurs je podneto 197 zahteva i samo jedan je odbijen, jer je traženi iznos sredstava za refundiranje bio manji od minimuma koji je konkursom bio predviđen. Ostali zahtevi svi su pozitivno rešeni. Za ovu namenu iz lokalne kase izdvojeno je 13 miliona dinara, a ukupna vrednost projekata iznosi više od 25 miliona dinara – kaže ispred poljoprivredne stručne službe Ifet Hamzić.

Ljubisav Gojaković iz okoline Brodareva, plasteničkom proizvodnjom bavi se dugi niz godina. Za nabavku tri nova plastenika dobio je subvenciju, koja mu kaže, puno znači.

– U plastenicima se sada nalazi paradajz, paprika i krastavac. Robu prodajem na pijaci u Brodarevu, a sada sam krenuo da pakujem zimnicu. Cilj je da sve što proizvedem upakujem u tegle – kaže Ljubisav.

Po ulaganjima i poljoprivredu opština Prijepolje je lider u Zlatiborskom okrugu smatra član Opštinskog veća zadužen za ovu oblast  Zoran Despotović. On je najavio da će ovaj trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Prvi čovek opštine Vladimir Babić, obraćajući se poljoprivrednicima naveo je da će lokalna samouprava nastaviti da jača selo i poljoprivredne proizvođače. Babić je najavio raspisivanje novih konkursa, za koje će poljoprivrednici moći da apliciraju.

Tekst je nastao u okviru projekta “Poljoprivreda – proizvodnja zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media