Sudbina bivšeg RH centra “Zlatar” neizvesna!

Zlatar/Nova Varoš – Sudbina Banjskog kompleksa „Zlatar“ još uvek nije poznata. Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nedavno su raspisali i četvrti oglas za prodaju imovine bivšeg Rehabilitacionog centra koji je odavno pod ključem. Tendersku dokumentaciju otkupila su dva potencijalna kupca, a rok za dostavljanje ponuda istekao je 26. oktobra.

Dva kupca zainteresovana za kupovinu RH centra Zlatar, foto: A.Rovčanin

U ovom krugu, početna cena kompletne imovine Banjskog kompleksa za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih obolenja „Zlatar“ iznosila je 2,3 miliona evra.

-Кomisija formirana od strane Direkcije i Fonda PiO zasedaće narednih dana, tako da ćemo tek tada imati informaciju o broju podnetih ponuda za ovu kupovinu. Ponude za kupovinu se dostavljaju u zatvorenim kovertama, a kriterijum za izbor najpovonijeg ponuđača je visina ponuđene kupoprodajne cene- kaže za „Varoške novine“ Olivera Кrstić iz kabineta direktora Republičke direkcije za imovinu.

Pored kompleksa objekata ukupne površine 12.298 kvadratnih metara, na prodaju je i više od osam hektara zemljišta na najlepšem delu planine. Prvi oglas za prodaju objavljen je u oktobru prošle godine i tada je početna cena iznosila 3,9 miliona evra, na koliko je i procenjena vrednost imovine. U drugom pokušaju krajem decembra početna cena je iznosila 3,1 milion evra, ali ni tada kao ni na prvi oglas niko od potencijalnih kupaca nije dostavio ponudu. Sadašnja početna cena je ista kao i cena po kojoj je banjski kompleks ponuđen u julu kada je oglas poništen, i ona je, shodno zakonu, za 60 posto manja u odnosu na početnu kupoprodajnu cenu.

-Ukoliko Banjski kompleks „Zlatar“ ni ovoga pute ne dobije novog vlasnika, o njegovoj daljoj sudbini odlučiće Fond PiO i Vlada Republike Srbije, kao suvlasnici, kao i o tome kada će eventualno biti raspisan novi oglas. Nakon trećeg kruga oglašavanja cena se ne može umanjivati- kaže Olivera Кrstić.

Nekadašnji RH centar „Zlatar“, sa 330 ležaja, bio je uzdanica razvoja turizma u novovaroškom kraju. U vreme svog najvećeg sjaja ova ustanova je godišnje ostvarivala preko 70.000 noćenja, a za četiri decenije rada ovde je lečeno više od 100.000 pacijenata. Na Centar „Zlatar“ katanac je stavljen pre više od jedne decenije zbog ogromnih dugova koji su premašili iznos od 140 miliona dinara. Nakon toga bilo je više inicijtiva da se on oživi, ali bez uspeha, pa je objekat poprilično oronuo.

Varoške novine